Megírtuk, hogy hibás a magyarérettségi javítókulcsa, megváltoztatták

2015.05.06. 14:31 Módosítva: 2015.05.06. 14:50

Ahogy azt kedden elsőként megírtuk, hibás a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldókulcsa az egyik feladatnál.

szövegértési feladatsorban a szlovákiai magyar író, Grendel Lajos A modern magyar irodalom története című könyvének Bevezetőjét kellett elolvasni, és a diákok ehhez kaptak kérdéseket. A 8. feladatban azt kellett eldönteni, hogy az egyes állítások igazak vagy hamisak-e a szöveg alapján. Az egyik kijelentés így szól: „A szerző 1908-at, a Nyugat indulását tekinti korszakhatárnak." A   hivatalos megoldókulcs   szerint ez hamis állítás volt.

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének vezetője azonban az Indexnek azt állította: ez a megállapítás a szöveget olvasva igaz. Megkérdezte erről Grendel Lajost is, aki megerősítette: a megoldókulccsal ellentétben ő 1908-at korszakhatárnak tartja a könyvében. Arató kedden azt mondta, hogy az Oktatási Hivatalnak javítania kell az Útmutatót, és a tanároknak mindkét megoldást el kell fogadniuk, mondta Arató László. 

Az Eduline.hu friss híre szerint megváltoztatták a magyarérettségi javítókulcsát, így azok is jól járnak, akik szerint igaz, hogy Grendel Lajos 1908-at tekinti a modernizmus korszakhatárának, és azok is, akik szerint hamis ez az állítás.