Nézőpont: 8 százalékkal csökkent a Fidesz támogatottsága, de nincs semmi baj

2015.05.06. 14:03

A Nézőpont Intézet a Heti Válasz megbízásából április 20-25. között készített közvélemény-kutatása szerint nem változott érdemben a kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében:

  • Fidesz-KDNP 28 (29 volt egy hónapja)
  • Jobbik 19 (16)
  • MSZP 10 (7)
  • LMP 8 (5)
  • DK 6 (nincs változás)
  • Együtt 3 (2)

százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Ugyanakkor a rejtőzködők aránya a korábbi 26 százalékról 16 százalékra csökkent, és ebből három párt profitált: a Jobbik, az MSZP és az LMP, amelyik 3-3 százalékkal nőtt.

A potenciális szavazóknál:

kormánypártok 36 (44 százalék volt egy hónapja)

Jobbik 28 (23)

MSZP 13 (10)

DK 10 (12)

LMP 7 (nincs változás)

Együtt 3 (nincs változás)

százalékon áll.

Mint ahogy a kormányközeli intézet is megjegyzi,

a kormánypártok potenciális támogatottságának aránya 8 százalékkal alacsonyabb,

de nyugodjunk meg, nincs itt semmi baj, ugyanis "a választási részvételében biztos népességre vetítve az eltérés elhanyagolható, alig több mint 50 ezer fős".

Amint írják, az elmúlt fél évben a Jobbik az elégedetlenek egy részét be tudta csatornázni táborába, de szerintük több korlát is áll a párt előtt, amely megakadályozhatja a további erősödésüket. Például az, hogy a mérsékeltebb kommunikációval becsábított potenciális szavazók mellett a párt korábbi radikális nyelvezetével egyetértők eltávolódhatnak a párttól.

Kutatásaik szerint Vona Gábor egy miniszterelnök-jelölti versenyben a teljes népesség 13 százaléka támogatná, a Jobbik 2018-as hatalomra kerülését pedig a megkérdezetteknek csak a 7 százaléka tartaná nagyon jónak.