Orbán: Nem tudok átmenni a falon

D KOS20150508054
2015.05.08. 08:19 Módosítva: 2015.05.08. 08:24

Ma reggel is megtartotta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a szokásos hétértékelőjét. Ezúttal nem voltak benne nagy újdonságok, de azért akadt néhány érdekes momentum. 

Ha nem szabályozzuk a bevándorlókat, hanem egy kollégiumi házibulit hirdetünk, és mindenki addig marad, ameddig akar, akkor a polgári berendezkedésnek esélye sem lesz.

– mondta Orbán, aki szerint ma még „átszaladnak” rajtunk a menekültek, de a német és osztrák migrációs vitákat nézve hamarosan nem tudnak majd olyan könnyen nyugat felé mozogni, akkor pedig itt maradhatnak. 

Itt most nem szolidaritásra van szükség, hanem a törvények betartatására

– nyomatékosította a miniszterelnök, aki szerint a bevándorlás megoldásának egyik eleme, hogy „meg kell semmisíteni az embercsempészek hajóit, és el kell kobozni azokat”. Másfelől Orbán szerint az EU-nak több pénzzel kell támogatnia azokat az országokat, ahonnan a bevándorlók érkeznek. Egyrészt, hogy meg tudják védeni a határaikat, hogy ne tudjanak onnan eljönni, másrészt, hogy jobb életminőséget teremtsenek. 

Orbán Viktor azt is mondta, őrült ötletnek tartja azt az európai elképzelést, amely szerint "valaki beengedi a menekülteket a saját országába", majd utána "szétosztja" a többi tagállam között

Jó-jó, és akkor mi lesz az Iszlám Állam ellen menekülő keresztény családdal?

A riporter arra volt kíváncsi, hogy miért kell őrizetbe venni a valós életveszély elől menekülő családokat (akiknek férfi tagjait lemészárolják, a nőket pedig eladják az Iszlám Állam szexrabszolgáinak).

Az érzelmi-polgári húrokat megpendítő kérdésre sem olvadt meg Orbán szívén a jégpáncél. „Az illegális határátlépés nem egy bocsánatos bűn, hanem egy adott állam egyik legfontosabb törvényének megsértése. Akiről kiderül, hogy valóban politikai üldözött, annak az erre vonatkozó szabályok szerint meg kell adni az európai tartózkodási jogot. De az eljárásokat már őrizetesként kell lefolytatni" – vélekedett a miniszterelnök. 

Orbán lelkesen ébredt

A miniszterelnököt feldobta, hogy az EU elleni szabadságharcban alkalmi szövetsége, David Cameron „nagy fölénnyel” megnyerte a brit választásokat. Szerinte ez nagyon jó hír, ugyanis ezzel a „szókimondó, bátor politika győzött a mismásoló helyett". A miniszterelnök arról is beszélt, hogy összességében a magyar politikai kultúrát a britéhez hasonlónak tartja. 

Ezután jött a halálbüntetés témája, ahol Orbán kifejtette, hogy szerinte a kérdést az EU-nak vissza kellene helyeznie tagállami hatáskörbe, mert semmi szükség arra, hogy erről minden európai ország ugyanúgy gondolkodjon. Az egyenes beszéd jegyében a riporter kerek perec megkérdezte Orbánt, hogy a halálbüntetéspárti-e, mire jött a miniszterelnök bátor válasza: 

Én életpárti vagyok. 

A miniszterelnök végül kifejtette az álláspontját a devizahiteles elszámoltatás miatt elégedetlenkedőkkel szemben is. Szerinte az ember mindig csak többre vágyik, olyan nincs, hogy nem lehetne valami jobb, de azt is be kell látni, hogy a bíróság kijelölte, mekkora mozgástere van az államnak a bankok elszámoltatásán belül. „Nem tudok átmenni a falon. A falig tudtunk elmenni, odáig el is mentünk" – mondta.