Csak alapkő van az uszodák helyén

2015.05.09. 09:54

Elakadt a nagy csinnadrattával beharangozott tanuszoda-program — írja a szombati Népszabadság. Egy évvel ezelőtt még arról szólt az ígéret, hogy néhány hónapon belül, 2014 decemberére elkészülnek az egyszerű, de hiánypótló uszodák: eszerint 11 településen kellene készen lennie a légsátorral fedett, könnyűszerkezetes, 25 méteres medencéknek és a kapcsolódó tanmedencéknek. Ehhez képest az érintett kistelepülések (Putnok, Derecske, Mezőcsát, Edelény, Sásd, Baktalórántháza és Tolna többek között) polgármesterei még csak a terveket sem látták egyelőre. A legelőrehaladottabb fázisban a putnoki uszoda van: ott néhány hónapja a lerakott és aztán otthagyott alapkövet kerülgetik az emberek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt írta a lapnak, hogy az uszodák kivitelezési terveit még most készítik, az eredeti elképzeléseknél magasabb színvonalúak és ezért drágábbak is lesznek a létesítmények. Az eddigi nettó 150 milliós beruházási költséget ezért 300 millióra emelték — más kérdés, hogy például Tokajban még az előző ciklusban alapból 300 millióra taksálták egy új tanuszoda megépítését, de a költségeket a kormány akkor sokallta, és 165 millióban húzta meg a plafont.

A programot eredetileg kezdeményező Balog Zoltán miniszter szerint a cél, hogy a mostani ciklus végére ne legyen olyan iskolás gyerek az országban, aki nem tud úszni.