A Normafa összehozta a Fideszt és az MSZP-t

2015.05.11. 10:46
Most vasárnap szavazhatnak a hegyvidéki választók a Normafa megújításáról. A beruházás átrajzolta a politikai viszonyokat, hétfőn közösen buzdított az igenre a Fidesz, az MSZP és az Együtt. A kerületi önkormányzat terveit egyedül a Jobbik ellenzi.

Rendhagyó politikai esemény történt hétfőn délelőtt a Normafa rétesezőjénél. Közös sajtótájékoztatót tartott Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere, Tüttő Kata, az MSZP képviselője és Komáromi Zoltán, az Együtt helyi képviselője.

Az apropó a vasárnapi Normafa-népszavazás, amely ezúttal nem osztja meg a jobb- és a baloldalt. Pokorni, Tüttő és Komáromi is arról beszéltek, hogy  bár sok mindenben nem értenek egyet, a  Normafa megújítása olyan ügy, amely mellett közösen ki tudnak állni, és együtt buzdítják a kerület lakóit, hogy menjenek el szavazni.

A fideszes, a szocialista és az együttös politikus arra kéri a választóit, hogy igennel szavazzanak vasárnap.

A XII. kerületiek most vasárnap döntenek a Normafa jövőjéről. A szavazólapon szereplő kérdés ugyanakkor nem igazán igazítja el a tájékozatlan választót, miről is kell ikszelni. A kérdés ugyanis így szól: 

Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I.27.) számú határozatában foglaltak szerint?

Mi azért eláruljuk, hogy pontosan mit is tartalmaz  ez a határozat .

  • Felújítanák, hasznosítanák az egykori Lóvasút végállomás épületét is.
  • Az Eötvös út 48. alatti önkormányzati ingatlanon jönne létre az úgynevezett Normafa Kapu látogató- és információs központ, a képviselő-testület kiemelten fontosnak mondta ki az egykori Olimpia Hotel kisajátításának és bontásának kezdeményezését.
  • A parkoló áthelyezése után bővíthetik a Normafa Síház vendéglátó funkcióját, játszóhelyet, közösségi teret alakíthatnak ki.
  • A Szaniszló rét környékén oktató sífutó pálya működne, a Kis-Norma lejtőn mobil felvonó telepítésével állítanák helyre az egykori sípálya egy részét a Mátyás király útig.
  • Szétválasztanák a futók, sífutók, túrázók, kerékpárosok, valamint a sétálók által használt útvonalakat. Emellett a fogyatékkal élők, különösen a mozgáskorlátozottak és látássérültek számára is látogatható területeket alakítanának ki.
  • Az önkormányzat csomagmegőrzőket, öltözőket, wc-ket alakítana ki.
  • Felújítanák a Jánoshegyi utat, és "a közvilágítást úgy alakítanák ki, hogy az ne terhelje felesleges fénnyel a környezetet."
  • Kisebb játszóhelyeket is létrehoznak és teljesen felújítanák az Anna-réten található játszóteret.

A Jobbik szembemegy a politikai idillel

Azért nem teljes a politikai egyetértés. A Normafa megújítását ebben a formában a helyi szervezetek közül a Jobbik nem támogatja. Gyöngyössy Márton, a Jobbik választókerületi elnöke azt kifogásolja, hogy a népszavazás szerinte biankó felhatalmazást az önkormányzatnak. Úgy értékeli, a projekt jelentős magánérdekeket szolgál, mert a bevételekből a vendéglátósok, szállodák és egyéb rekreációs tevékenységek üzemeltetői részesülnek.

Pokorni Zoltán erről most azt mondta, hogy a Jobbik kerületi képviselője 2013-ban és 2014-ben mindent megszavazott Normafával kapcsolatban. "Nem akarom mosdatni a képviselőt. de szerintem rátelepedett Martinezre az országos pártközpont", mondta Pokorni. Tüttő Kata erősebben fogalmazott, szerinte a Jobbik tudatosan összevissza hazudik a Normafa megújításáról.

A Jobbik egyik állítása , hogy offshore-mutyi is lehet projektben. Pokorni ezzel kapcsolatban elismerte, hogy az egyik kisajátítandó területen valóban van egy offshore hátterű cég, de ez nem a kerület hatásköre, a kormányhivatal intézi a kisajátítást.

Az elmúlt 25 évben egyetlen helyi népszavazás sem volt eredményes az országban, a politikusok erről azt mondták, nincs illúziójuk, hogy ezúttal majd tömegesen elmennek szavazni az emberek. Pokorni ugyanakkor nagyon szeretnék ha most meglenne az 50 plusz egy százalék az igen mellett.