Marianna
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

A kórházból az utcára mennek a nővérek

2015.05.12. 07:39

Kedden délután két felvonulást is tartanak Budapesten az egészségügy helyzete miatt. Emiatt délután nem lesz könnyű közlekedni, a két demonstráció útvonala kettévágja Pestet és Budát.

A demonstrációk egymástól elvileg függetlenül szerveződtek, de este hétre mindkét csoport az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága elé érkezik az Arany János utcába.

A nővéreket, ápolókat, asszisztenseket képviselő Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hangsúlyozottan politikamentes demonstrációra készül a megalázóan alacsony fizetések miatt. A kamara 12 pontjában a következő követelések szerepelnek:

  • havi 50 ezer forintos alapilletmény-emelés
  • szakdolgozói életpálya
  • bérlettámogatás az utazáshoz
  • cafetéria
  • nővérszállók felújítása és újak építése.

A menet a Hősök teréről indul 17:45-kor. A résztvevők fehér köpenyben, piros-fehér-zöld szalagokkal vonulnak végig az Andrássy úton egészen az Arany János utcáig.

A másik demonstrációt Értetek, Értünk, Veletek címen hirdette meg az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség. Ennek tagjai között ott van az Autonóm Területi Szakszervezet, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ), a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Magyar Rezidens Szövetség, és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége.

Az akciószövetség a biztonságos betegellátás feltételeinek megteremtését, életpályamodellt, alapilletmény-emelést és a hálapénzrendszer megszüntetését követeli.  Ez a csoport a Clark Ádám térről indul, és a Lánchídon át jut el az Arany János utcába. A résztvevők, csatlakozva a Péterfy-kórházban tiltakozó nővérhez, fekete ruhában vonulnak fel. Ez a szervezet harcosabbnak tűnik, a másik demonstrációt ők maguk nevezik „visszafogottabbnak”.

A demonstrációkhoz érdekes módon nem csatlakozik a Cser Ágnes által vezetett Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ). Cser Ágnes a Magyar Nemzetnek azt mondta: sztrájktárgyalás idején nem demonstrálnak, mert nem veszélyeztethetik a másik oldal jóindulatát. Cser azt is mondta, hogy „Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár személyében garanciát látok az előrelépésre".