Ezrek fütyülték ki az egészségügyi államtitkárt

IMG 5555
2015.05.12. 17:16 Módosítva: 2015.05.12. 19:52
Két felvonulást is tartottak az egészségügy helyzete miatt kedd este Budapesten. Nővérek, ápolók, asszisztensek az alacsony bérek miatt mentek utcára. A Clark Ádám térről ezres menet indult el, fekete ruhában vonultak egy mentőautó vezetésével. A Hősök terén is nagy tömeg gyúlt össze, ők fehérben demonstrálnak. A két, többezres menet az egészségügyi államtitkárságnál összeért, ide megérkezett az államtitkár is, akit többször kifütyültek.

Fekete pólókban, ruhákban érkeztek a Clark Ádám térre azok a nővérek, ápolók, asszisztensek, akik az egészségügy helyzete miatt tüntettek Budapesten. Tudósítónk szerint nagyjából ezren gyűlhettek össze, hogy az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága elé vonuljanak az Arany János utcába.

A felvonulást Értetek, Értünk, Veletek címen hirdette meg az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség. Az akciószövetség a biztonságos betegellátás feltételeinek megteremtését, életpályamodellt, alapilletmény-emelést és a hálapénzrendszer megszüntetését követeli. 

Magyarországon szeretnék maradni, itt szeretnék ápolóként dolgozni.

Így foglalta össze egy ápoló, miért is vonultak most utcára. 

A szervező azt  is mondta, hogy Zombor Gábor egészségügyi államtitkárt is meghívták a tüntetésre, és a sajtóosztálytól azt a választ kapták, hogy elmegy a rendezvényre. Őt egyelőre nem láttuk, de más - ellenzéki -  politikusok megjelentek: például Szelényi Zsuzsa az Együttből, Schiffer András és Szél Bernadett LMP-ből, Horváth Csaba az MSZP-ből, illetve Bokros Lajos. 

A helyszínen egy hangosbemondón közölték, milyen szervezetek érkeztek, az akciószövetség tagjai az Autonóm Területi Szakszervezet, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ), a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Magyar Rezidens Szövetség, és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége.

Ez a csoport a Clark Ádám térről indult, és a Lánchídon át jutott el a Kossuth térre.

A tiltakozókat egy mentőautó vezette.

Mögötte bábukat vittek, hordágyon, illetve tolókocsiban. A tolókocsis bábu nyakába egy táblát akasztottak, és azt írták rá: "Retro ellátás, retro bérek". A retro hangulatot emelte, hogy a hangszórókból például a Republic Szállj el, kismadár, illetve  a Neoton família 220 felett című dala szól.

Egy szervező hangsúlyozta, hogy nemcsak egészségügyi, hanem a szociális szférában dolgozókért is tüntetnek, többségük 70-80 ezer forintért dolgozik havonta, és már évek óta nem látott béremelést.

Beszédek és petíció a Parlamentnél

Fél hét körül megérkeztek a tüntetők a Kossuth térre. A Parlamentnél átadták petíciójukat az Országgyűlés sajtófőnök-helyettésnek, akitől azt kérték, juttassa el minden képviselőnek azt. Erről a petícióról mondta azt korábban egy szervező az Indexnek: "Hogy mit várunk tőle? Őszintén? Semmit". A szervező szerint már egy éve tárgyalnak az államtitkárral, de semmi előrelépés nem történt eddig. Az egyeztetéseken elhangzó ígéretek szerinte nem megvalósíthatóak. 

Az Kossuth térenfelszólalt Sándor Mária, a Péterffy kórház ápolónője, aki először beszélt nyíltan a problémákról. Sándor Mária megköszönte a szervezeteknek, hogy itt vannak, és külön köszönetet mondott annak a nővérnek, aki átvállalta a műszakját, és a helyettesíti őt a tüntetés idején. Az ápoló azért örült, hogy ennyien eljöttek, mert korábban soha nem jutott el a hangjuk a parlamentig. 

Pénzt, iskolát és a munka elvégzéshez szükséges becsületet kérjük vissza a dübörgő magyar gazdaságtól.

Szerinte az egészségügyi dolgozók is hibásak, hogy idáig fajult a helyzet, mert mindig aláírják a túlórákat úgy, hogy jól tudják, sosem fizetik ki őket maradéktalanul. Sándor Mária azt is mondta, hogy mindenkitől nagy bátorság, hogy felvette a fekete ruhát "a burkolt és nyílt fenyegetések ellenére is".

Egy másik felszólaló arról beszélt, hogy a miskolci kórháznál is tüntettek, szolidaritásból egy molinót is hoztak, ám 30 ezer forintra megbüntették őket. A felszólaló szerint ez lehet, hogy jogszerű, de mindenképp embertelen.

A Hősök teréről fehérben vonultak

Ezzel egy időben egy másik egészségügyi tüntetés is kezdődött. A nővéreket, ápolókat, asszisztenseket képviselő Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara politikamentes demonstrációt tart a megalázóan alacsony fizetések miatt. A menet a Hősök teréről indult hat óra körül.

A résztvevők fehér köpenyben, piros-fehér-zöld szalagokkal vonultak végig az Andrássy úton egészen az Arany János utcáig. Itt is ezres tömeg gyűlt össze, csak nem a fekete, hanem a fehér dominált.

A legtöbb demonstráló ugyanis fehér pólóban, fehér lufival jelent meg és zöld, kék, fekete szalagot tűzött ki magára. A megyék és városok táblái mellett többen transzparenseket és molinókat is hoztak, amelyeken a többi között "Szolgálunk és éhezünk", "Közös kiáltással az egészségügyért!", "Közös ügyünk az ápolás", "uniós bért!" feliratok voltak.

Sokan érkeztek az ország távolabbi megyéiből; a szervezők tájékoztatása szerint

 95 autóbusszal csaknem 5 ezren jöttek vidékről a rendezvényre és még csaknem ezren a fővárosból.

Az Emmi épülete felé tartó tüntetők az Andrássy út két sávját foglalták el, amikor a tömeg eleje az Oktogonnál járt, akkor hagyta el az utolsó demonstráló a Hősök terét - írta az MTI.

Balogh Zoltán
Balogh Zoltán
Fotó: Bődey János

A szónokok a Hősök terén - több ezer ember előtt - arról beszéltek, elkötelezettek a betegekért, az ellátás biztonságáért, ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, saját családjukért is felelősséget kell vállalniuk, ami a jelenlegi bérszínvonal mellett már nehéz feladat. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke azt mondta, céljuk, hogy a döntéshozók "ne csak hallják, hanem meg is értsék" üzeneteiket, mert szavai szerint a szakdolgozók türelme egyre fogy.

Fütyültek az államtitkárságnál

A két felvonuló csoport a belvárosban, az egészségügyi államtitkárságnál ért össze. Tudósítónk szerint nem túlzás tízezer körüli tömegről beszélni.  A fekete és fehér ruhás tüntetők közösen skandálták az államtitkárság épületénél, hogy 

béremelést, béremelést!

A tüntetők részletesen is ismertették, mit szeretnének:

  • 2015. október 1-től 50 százalékos béremelést minden egészségügyi dolgozónak.
  • 2018-ig pedig 100 százalékos béremelést.
  • 2018-ig az orvosok fizetése a nemzetgazdasági átlag háromszorosa legyen.
  • Vezessék ki a hálapénzt
  • Állítsák vissza az egészségügyi minisztériumot.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár is megérkezett ekkor a tüntetésre, majd ő is felment a színpadra. A tüntetők nem épp kedvesen fogadták: kifütyülték többször. Zombor érthetően rövid beszédet mondott ezután:

senkinek nem kell félnie, önöknek mindenben igazuk van.

Zombor ennek ellenére csak annyit tudott ígérni, hogy ami a hatásköre, abban igyekszik előrelépést elérni.

A demonstráción "meglepetésvendégként" megjelent Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke is. Amikor színpadra lépett, a tömeg fújolásba, sípolásba kezdett

A tüntetésnek nyolc óra után vége lett, a tüntetők rendben elhagyták a helyszínt.