Ilyen se volt még: Fidesz-Jobbik-Együtt-LMP vita a rendszerváltásról

fortepan 76256
2015.05.14. 07:01

Érdekesnek ígérkező Rendszerváltás konferenciát szervez az Együtt május 22-én, vagyis jövő pénteken (1990. május 23-án alakult meg az Antall-kormány). És ez nem amolyan baloldali köldöknézős, "bezzeg Horn Gyula idején mennyivel jobb volt"-típusú konferenciának ígérkezik.

A nap csúcspontjának ígérkező politikusi vitán ugyanis az LMP, a Fidesz, sőt a Jobbik is részt vesz. Az Index információja szerint a következő politikusok fognak vitázni a rendszerváltás óta eltelt 25 évről:

  • Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke,
  • Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője,
  • Schiffer András, az LMP társelnöke,
  • Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

A listából jól látszik, hogy sem az MSZP, sem a DK képviselője nem lesz jelen, de még a liberális Fodor Gábor sem kapott meghívást. Az Együtt ugyanis, úgy tudjuk, tényleg valódi vitát szeretne, ezért csak olyan pártokat hívott, amelyekkel garantáltan máshogy látja az Antall Józseftől Horn Gyulán, Medgyessy Péteren és Gyurcsány Ferencen át Orbán Viktorig ívelő időszakot.

Az Együtt tervei szerint nemcsak az egykori kormányokat, az elmúlt negyed század esetleges kukába dobását fogják megvitatni, hanem a jövőképről is ejtenek pár szót. A vitát Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója vezeti.

Lesz még aznap vita a demokráciáról, a határon túli helyzetről, a külpolitikáról, de nyilván egyik sem érhet annak a nyomába, amikor Schiffer András Mirkóczki Ádámmal karöltve oltja le az elmúlt 25 évet nem annyira sötéten látó Szigetvárit és Gulyást.

(borítókép: egy fotó az 1990-es parlamentből Erdei Katalintól, a Fortepan archívumában)