Jogellenes a közmunkások kamerás megfigyelése

2015.05.14. 08:16 Módosítva: 2015.05.14. 10:40

Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy amennyiben Ózdon valóban felvételeket készítenek a közmunkásokról, akkor az önkormányzat jogellenes adatkezelést folytat, ami akár bűncselekménynek is minősülhet.

Ahogy azt szerdán megírtuk, a jobbikos vezetésű önkormányzat 500 ezer forintot költött olyan kamerák és kamerákkal felszerelt szemüvegek beszerzésére, amelyek lehetővé teszik a közmunkások folyamatos megfigyelését. Janiczák Dávid polgármester szerint a legtöbb multinacionális cégnél elterjedt gyakorlat, hogy felvétel készül munka közben a dolgozókról, így a közmunkásokat, akiket vissza akarnak vezetni a rendes munka világába, így szoktatják hozzá ehhez a szituációhoz. De ellenőrizni tudják azt is, hogy a rájuk bízott feladatot elvégzik-e. 

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke emlékeztetett arra, hogy korábban kiadtak egy állásfoglalást az elektronikus megfigyelőeszközök munkahelyen történő alkalmazásáról, és az abban foglaltakkal szöges ellentétben áll, ha valahol kifejezetten a foglalkoztatottak tevékenységének dokumentálására készítenek felvételeket. Csak akkor tekinthető jogszerűnek a kamerás megfigyelőrendszerek használata, ha az élet- és vagyonbiztonság, a termelési folyamatok felügyelete érdekében van erre szükség.

Péterfalvi külön felhívta a figyelmet arra, hogy a kamerák használata attól sem lesz törvényes, ha a munkavállalók nyilatkoznak arról, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk felvételek készüljenek. Nemzetközi normák szerint ugyanis a sajátos alá-fölé rendeltségi viszony miatt a dolgozók kiszolgáltatott helyzetben nyilatkoznak. Ahogy azt írtuk, az ózdi közmunkások először nem akarták aláírni a megfigyelésükről szóló hozzájáruló szerződést, de akkor a csoportvezetőjük közölte velük, hogy akkor nem kapnak munkát.

A NAIH elnöke a napilapnak elmondta, elképzelhető, hogy hivatalból eljárást indítanak az ózdi ügyben, ha jogsértést tapasztalnak, akkor 10 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, de a személyes adatok jogosulatlan kezelése miatt polgári pert is lehet indítani, ez pedig akár bűncselekménynek is minősülhet.

Frissítés: Janiczák Dávid közleményt adott ki, melyben közölte, hogy

nem a közmunkást figyeljük meg, hanem a közmunkát.

A jobbikos polgármester közölte, hogy az a céljuk, hogy Ózd minden nappal több, jobb legyen, mint korábban, és ezt a változást mint az elvégzett munka gyümölcsét kívánjuk dokumentálni a műszak elején s végén. Ugyanakkor mint írja, "tény az is, a munkafelügyelők a kamerákat akkor is be fogják kapcsolni, ha egyes közmunkások fizikai retorziót helyeznének kilátásba a tényleges munkavégzést megkövetelő ellenőrökkel szemben. Korábban a terrorizált munkafelügyelők kérték a munkaszerződésük felbontását, a jövőben a terrorizálók fogják ha nem is kérni, de megkapni méltó büntetésüket".