A TEK-esek hatástalaníthatták az M0-snál talált csőbombát

2015.05.18. 17:24 Módosítva: 2015.05.18. 20:59

Csőbomba volt a Prágából Várnába tartó buszon, amely szombaton haladt át Magyarországon, írta a Hvg.hu. Ez az a busz, amely szombaton az utasok kérésére félreállt az M0-s autópálya Anna-hegyi pihenőhelyénél, és átvizsgálta a rendőrség. Az utasok szúrós szagot éreztek.

A Hvg.hu most azt írja, hogy egy cseh vagy szlovák állampolgár helyezte el a csőbombát a buszra, majd leszállt, mielőtt a járat Magyarországra ért volna. A lap szerint a bombát elhelyező ember Prágában szállhatott fel, majd Brnóban le. A lap meg nem erősített hírei szerint a TEK mesterlövészei szálltak ki a helyszínre, ők hatástalaníthatták a csomagot, ami azért ereszthetett szagot, mert felborult.

A buszon egyébként 37 utas és két egymást váltó sofőr utazott. Egy bolgár lap arról számolt be, hogy a magyar hatóságok szerint a csőbomba nagy erejű volt. Ezzel kapcsolatban azonban egyelőre nincs hivatalos információ.

A Hvg.hu szerint a bolgár elhárítás egyik ezredese, Ivan Bojadzsiev szerint felépítése alapján a csőbombát az Iszlám Állam, vagy más, „közel-keleti-gyökerű" szervezet helyezhette el a buszon.

„Amikor kinyitottuk a táskát, egy csövet, egy órát és kábeleket találtunk benne, a csövet szigetelőszalaggal tekerték körbe" – mondta az RTL Híradójának a buszos cég tulajdonosa. Bulgáriába már hazatért utasok állítása szerint a helyszínen volt olyan szakértő, aki azt mondta, a bomba hatóereje mindannyiukkal végzett volna. Az egyik utas szerint egy gyanúsan viselkedő, 25 év körüli, sapkát, napszemüveget viselő utasra lettek figyelmesek, aki részegnek tűnt, ő aztán a brnói megálló után már nem volt a buszon.

A rendőrség közleményében azt írta, hogy az ügyben emberölés bűntett kísérletének gyanúja miatt indítottak nyomozást.