Balog és Pintér jár utána egy elrabolt roma lány ügyének

2015.05.18. 19:23

Egy héttel ezelőtt vasárnap este eltűnt egy 15 éves lány egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluból. A lány szülei érintettek abban a támadássorozatban, ami 2008–2009-ben érte a romákat. Rájuk gyújtották a házat, a család egyik tagját meg is lőtték, írta a 444.

Bár elköltöztek abból a faluból, ahol egykor megtámadták őket, az új helyükön nem fogadták be őket, ezért visszamentek, és most is ott élnek.

Az apa szerint a lány eltűnésében nincs rasszista szál, de úgy érzi, a rendőrség nem tesz semmit. Pedig állítása szerint a vasárnap esti feljelentéskor

azt is elmondta a rendőröknek, hogy kik rabolták el a lányát.

Az apa úgy érzi, hiába adott át lényeges az információkat a rendőröknek, például hogy van egy család a faluban, amely lányok futtatásával is foglalkozik, a hatóságok nem vették komolyan az ügyet.

A lány napokkal később előkerült, a szülők szerint bedrogozva, zsebében ötven centtel és egy papírral, amin németországi telefonszámok voltak.

Amint megkerült a lány, értesítették a rendőrséget, de sem orvosi vizsgálat, sem pszichológus bevonását nem találták indokoltak. Vér- és vizeletmintát sem vettek tőle.

A 444 megkereste a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot, amely megerősítette, hogy 11-én bejelentést kaptak a lány eltűnéséről, ami után körözést adtak ki, és adatgyűjtésbe kezdtek. A jogszabályoknak megfelelően az apa jelenlétében meg is hallgatták a lányt,

bűncselekmény vagy egyéb intézkedésre okot adó körülmény azonban nem merült fel.

Az apa panaszt tett a rendőrségen, igaz, csak szóban, mivel írásban nem teheti meg addig, amíg a rendőrség nem tájékoztatja hivatalosan.

Az ügyben levelet írt Balog Zoltánnak a romák elleni támadássorozatban érintettek sorsát követő Gulyás József, egykori országgyűlési képviselő. Balog miniszter állítólag azt válaszolta, utánajár az ügynek, és tájékoztatást kér Pintér Sándor minisztertől.