Havi tízmillióba is fájhat az MSZP-nek a pártlap

2015.05.18. 07:59

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szocialistáknak az ingyenes pártlap beindításához. A tervezett 300 ezer példány előállítása havi 6-7 millió forintba kerül, azaz a terjesztési költséggel együtt tízmillióra rúgna egy lapszám megjelentetése – számolgat hétfői számában a Népszabadság, melyből nemrég szállt ki az MSZP.

A szocialisták úgy próbálnak lefaragni a költségekből, hogy maguk próbálnák megszervezni a főleg a kistelepüléseken élők megnyerésére szolgáló újság célba juttatását. Ám a pártban ezt többen megoldhatatlannak tartják a korábbi tapasztalatok alapján (ez a „korábbi tapasztalatok” azt jelenti, hogy számos helyen gyakorlatilag nincs szervezeti háttere az MSZP-nek). Az előállítási költséget a tervek szerint részben a Jókai utcai pártszékház eladásából finanszíroznák.

Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a lap neve Balegyenes lesz – egyébként Mesterházy Attila elnöksége alatt az MSZP már adott ki ezen a néven ingyenes lapot. A párt, mint oly sok más területen, az újságkiadásban is a Jobbik után lohol; a szélsőjobboldali párt Hazai pálya néven adott ki újságot az előző ciklusban. Az 1,2 milliós példányszámban jelent meg, és kétmillió háztartást értek el vele. 

A terv egyik szocialista ellenzője viszont felhívta a Népszabadság figyelmét arra a nem elhanyagolható különbségre, hogy az valóban újság volt, sportolókkal, zenészekkel közölt interjút Kemény Dénestől Szörényi Leventéig, az MSZP viszont inkább egy nettó pártbrosúrát akar előállítani, amit félő, hogy sokan

azért se fognak bevinni a lakásba, hogy krumplit hámozzanak rajta.