Egy autópálya, egy nagy mondás

D KOS20150421028
2015.05.18. 09:51

A miniszterelnök március 25-én Sopronban jelentette be a Modern Városok programot, mert a kormány úgy látja, Magyarország fejlesztésének kulcsa a vidéki városokban van. Ezért Orbán Viktor 23 városba látogat el, hogy 23 megállapodást kössön. Eddig öt állomáson vagyunk túl (Sopron, Eger, Zalaegerszeg, Miskolc, Pécs). Ma Debrecen következik.

A megállapodások legfontosabb pontja, hogy minden megyei jogú város között legyen négysávos autóút, és 2018-ra mindegyik eljusson az országhatárig. Orbán legérdekesebb mondása Sopronban Ausztriához kapcsolódott:

Az a cél, hogy ha Ausztriából átérünk Magyarországra, akkor semmilyen színvonal süllyedést ne érzékeljünk, semmilyen fejlődésbeli különbség ne látszódjon meg.

Orbán Egerben is bejelentett egy autóutat, valamint hogy a helyi uszodát a Nemzeti Úszó és Vizilabdaközponttá bővítik. Egernek jutott még egy 6 milliárd forintos fejlesztés is a várra, amit uniós forrásból fog biztosítani a kormány. Orbán szerint ez némi igazságtételt jelent, ugyanis 1552-ben ez a vár védte meg Európát. A legérdekesebb mondása a szakértelemről szólt, ugyanis szerinte sok közlekedésügyi szakember nem ért egyet azzal, hogy Egert négysávos út kösse össze az M3-assal:

vannak a forgalomszámítási szempontok, meg vannak más szempontok.

A miniszterelnök Zalaegerszegen is megállapodott egy gyorsforgalmi útról, az inkubátorház bővítéséről valamint egy Mindszenty József előtt tisztelgő látogatóközpontról. Ez volt az első alkalom, hogy az Index is elkísérte Orbánt, akitől kérdezni is lehetett. A tapolcai választások után időszerű volt, hogy a Jobbikról kérdezzük. A miniszterelnök 2010-ben még a rossz kormányzást tette felelősség, Zalaegerszegen viszont már azt mondta, hogy

a Jobbik erősödéséért a nép a felelős.

Orbán Miskolcon folytatta az országjárást. Nem okozott csalódást, ismét bejelentette egy autóútfejlesztést: autópálya Miskolc és Kassa között. A polgármesterrel megállapodtak digitalizációs városfejlesztésben, iparterületekhez kapcsolódó közlekedési fejlesztésben, valamint turisztikai beruházásokban. A miniszterelnököt itt Habony Árpádhoz fűződő viszonyáról kérdeztük, íme:

Orbán először beszélt nyilvánosan Habonyról

Pécsen folytatódott a menetelés, ide is jutott egy autópálya (M6-os továbbépítése a horvát határig). De erre valószínűleg senki sem emlékszik, hiszen mindenkiben inkább az maradt meg, hogy Orbán Pécsen jelentette be, hogy

napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését.