Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Papírhajót hajtogattak a nemzeti konzultációs kérdőívekből

2015.05.19. 21:42

A bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultáció, illetve a kirekesztés és az idegengyűlölet ellen szervezett tüntetést kedd este a fővárosban a Migráns Szolidaritás Csoport (MigSzol).

A szervezők szerint a demonstráción 500-an vettek részt, írta az MTI. Tudósítónk szerint is százak töltötték meg a Deák teret.

Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság alapítója, egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő a tüntetésen azt mondta: a vitát, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök rá akar "kényszeríteni" Magyarországra és az Európai Unióra, és amelynek része a nemzeti konzultációnak nevezett "uszító irat" is, már régen lefolytatták Európában.

"Az nem megy, hogy belépünk egy előnyöket biztosító klubba, aztán megpróbáljuk megpuccsolni a klub alapszabályát" - mondta, hozzátéve, hogy

az ilyen bunkó klubtagok előbb-utóbb az ajtón kívül találják magukat.

Barna Margit, a MigSzol aktivistája emlékeztetett: a nemzeti konzultáció 900 millió forintba került, az összeg - tette hozzá - körülbelül a fele annak, amelyet az állam évente az egész menekültügyre költ. A rendezvényt szervező csoport azt akarja, hogy ne csak a menekülteknek, hanem a melegeknek és a leszbikusoknak se kelljen félniük Magyarországon. Követeléseik között szerepel továbbá az oktatás és az egészségügy fejlesztése. 

"A MigSzol azt akarja, hogy ne rendőrállamot építsen a kormány, hanem mindannyiunk szociális és befogadó köztársaságát" - mondta.

A rendezvény a Deák Ferenc téren kezdődött, majd a résztvevők a Hercegprímás utca és a Szabadság tér érintésével a Kossuth Lajos térre, végül pedig az pesti alsó rakpartra vonultak. A Duna-parton a magukkal hozott nemzeti konzultációs kérdőívből papírhajókat hajtogattak és azokat a rakpart lépcsőjén helyezték el. 

A tüntetésen külföldiek is részt vettek, az egyik általuk tartott transzparensen az volt olvasható: "No one is illegal". A magyar nyelvű táblák egyikére azt írták: "Jézus is egy migráns", egy másikra pedig, hogy "A migránsok nem bűnbakok".