Nyár a munkahelyen: az elnyomott lábak lázadása

2015.05.20. 11:37
Vette már le titokban a cipőjét az irodában? Hordhat rövidnadrágot a munkahelyén? Ezek a banálisnak tűnő kérdések valójában egy olyan jelenségre mutatnak rá, ami alapvetően meghatározza a közérzetünket: ha melegünk van, jólesik lengébben felöltözni. Csak sokan nem tehetik meg a munkahelyi szabályok miatt. Töltse ki az Index nyári lábtesztjét!

Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van. Akkor érezzük magunkat komfortosan, ha az évszaknak megfelelő öltözékben tölthetjük időnket – ám van valami, ami gátat szab a ruházkodási vágyainknak. Ez pedig nem más, mint a munka.

A munkahelyi öltözködésről és annak pszichológiájáról könyvtárakat írtak már, de most maradjunk annál, ami a téma aktualitását adja. Itt van végre a nyár. Az az évszak, amit talán még a tavasznál és az ősznél is jobban szeretnek a magyarok. Bár ki tudja, ezt inkább döntsék el önök.

Melyik a kedvenc évszaka?

Az viszont biztos, hogy a nyár nem fenékig tejfel, hiába gondolják ezt sokan. Ami a vízparton parádésan csúszik, az a nagyvárosban mindent tönkretehet: kánikula idején ugyanis szenvedünk, egyre csak törölgetjük a homlokunkat. Ilyen válságos időkben sokat számít, hogy milyen ruha van rajtunk, ugyanis óriási örömet okozhat, ha egy szélcsatornába kerülve minél nagyobb felületen hűsíti testünket a légmozgás. Ne fossza meg magát ettől a természetes élménytől, öltözzön lengén, meglátja, jó lesz! 

Itt jön viszont a probléma, a munka. Az Indexben nincsenek öltözködési szabályok, ha úgy tartja kedvünk, akár félpucéran, ne adj' isten, anyaszült meztelenül is verhetjük a billentyűzetet; ezzel teremtve meg annak az illúzióját, hogy akkor sincsen melegünk, ha igazából melegünk van. 

Sajnos a társadalom többsége nem ilyen szerencsés, és olyan munkahelyen dolgozik, ahol nem engednek a formalitásokból, hiszen ezek biztosítják a kapitalista nagyvállalat működésének alapját: a pontosan lefektetett szabályok és a szabályokhoz a végsőkig ragaszkodó, azokat egymással is betartató alkalmazottak. Az egyik ilyen fontos szabály, hogy 

az alkalmazottnak mindig minden körülmények között hosszúnadrágban kell dolgoznia.

Mindegy, hogy mínusz 10 vagy plusz 40 fok van, a rövidnadrág viselése elfogadhatatlan, megengedhetetlen, már-már lázító. A kizsákmányoló tőkés nagyúr persze könnyen rámondhatja, hogy igen, mert az irodában folyamatosan biztosítjuk a munkavégzéshez ideális klímát, így a beosztottaknak nem kell az időjárás viszontagságaival foglalkozniuk a reggeli készülődéskor

Persze, sok esetben a főnök nem indokolja meg az értelmetlen szabályt, egyszerűen lerázza annyival az értetlenkedőket, hogy CSAK. Illetve ott van még az örökbecsű, általam különösen nagyra tartott érvrendszer: munkahelyen egyszerűen nem illik! Vagy ugyanez a kicsit demagógabb köntösben: 

ez egy munkahely, nem pedig strand! 

Ezzel nehéz vitatkozni, bármennyire is szeretnénk, hogy a munkahelyünkön medencék, pálmafák és koktélok jelentsék a munkavégzéshez elengedhetetlen eszközparkot, ne pedig a szövegkiemelő és a fénymásoló. 

Hordhat rövidnadrágot a munkahelyén?

Viszont a lenge, nyári évszaknak megfelelő öltözködés távolról sem merül ki a rövid-, esetleg forrónaciknál. Minél nyitottabban öltözködünk a nyári melegben, annál kevésbé pállnak be a különböző testrészeink, higiéniai szempontból megkérdőjelezhetetlenül jobban járunk.

Az egészséges nyári viselet egyik sarokpontja a lábbeli. Pontosabban, hogy ne ugyanazt a cipőt és zoknit viseljük, amit egyébként 10 fok körüli hőmérsékleti viszonyok között. A szandál, a saru és az utcai papucs mind-mind olyan találmányok, amelyek nyár idején kimondhatatlanul nagy örömöt okoznak a lábfejünknek, lefektetve ezzel a jó közérzet alapjait. 

Viselhet szandált a munkahelyén?

A szandál nagy előnye, hogy akár nyugodtan le is lehet venni az asztal alatt, nem történik semmi, legfeljebb egy minimális bűzfelhő szabadulhat fel a talpunk alól. Mindez nem lesz annyira ártalmatlan, ha a cipőt viselő munkatárs akarja szabadjára engedni a lábfejét, márpedig részéről az igény különösen jogos, hiszen egy cipőben és egy zokniban aszalódik a lába, legalább az asztalánál ülve, a tilosban járva hadd érezhesse már jól magát az a néhány lábujj. 

Vette már le a cipőjét a munkahelyén?

Ha ez nem lenne elég, tudományos elméletek százai bizonyították már be, hogy ha megfelelő mennyiségű oxigénhez jut a láb, ezzel párhuzamosan pedig az embert nem frusztrálja, hogy melege van, akkor exponenciálisan nő a teljesítőképesség, határ a csillagos ég. Ez azt is jelenti, hogy a jobban teljesítő keményen dolgozó kisemberek több és jobb minőségű nemzeti összterméket állíthatnának elő. 

Tehát finoman szólva is katapultálna a GDP, ha mindenki olyan lenge lábakkal dolgozhatna nyáron, ahogy csak jólesik.

Természetesen a láb nem minden, nyáron a felső ruházat is komoly bosszúságokat tud okozni, de ne rohanjunk ennyire előre. Először válaszoljanak a fenti kérdésekre, bármilyen egyéb észrevételüket pedig küldjék „Nyár a munkahelyen” jeligével a tema@index.inda.hu címre, az eredményekkel pedig hamarosan jelentkezünk. Mottónk Peterdi Pál után szabadon:

A láb mindig kéznél van.