A docens elsírta magát a Kertészeti Egyetemen

k02
2015.05.20. 18:49 Módosítva: 2015.05.21. 12:37
Tömeges protestmozgalom indult a Kertészetiért, miután a kormány állítólag szét akarja szabdalni az intézményt. Hallgatók, oktatók és az egyetem vezetői együtt álltak ki, hogy megvédjék a Corvinus budai campusát. A szerdai fórum zsúfolásig megtelt, az online petíciót idáig hatezren írták alá. Közben Palkovics László felsőoktatási államtitkár az Indexnek azt mondta: semmilyen döntés nem született a budai campus eladásáról. Az államtitkár szerint át kell alakítani az agrárképzést: négy nagy centrumot fognak létrehozni, ami több kar helyzetét is érintheti, az ingatlanok hasznosításáról azonban csak ezután érdemes beszélni.

Sem háttértanulmány, sem semmilyen döntés nem született a Corvinus Egyetem budai campusának feldarabolásáról és eladásáról. 

– ezt mondta az Indexnek Palkovics László felsőoktatási államtitkár arról a kedden bombaként robbant hírről, hogy eladják a Corvinus Egyetemhez tartozó egykori Kertészeti Egyetem területét.  A  Vs.hu azt írta, hogy az ottani karokat más egyetemekhez csatolják, a befolyó pénzt pedig a budai Vár felújítására fordítják. Később a Miniszterelnökség azt a részt cáfolta, hogy a felsőoktatás átalakításával összefüggő bármilyen döntés vagy tervezet és a budai Vár rehabilitációja között bármilyen összefüggés lenne.

Nem a telek a fontos

A portál „több, egymástól független forrásra” hivatkozva egészen konkrét, a karok átköltöztetésére vonatkozó tervekről számolt be, a felsőoktatási államtitkár azonban azt állítja, nincsenek ilyen tervek:

Ebben az ügyben most legfeljebb spekulációk és találgatások hangzanak el, amelyek engem is meglepnek. Még az illetékesek sem tudtak segíteni nekem abban, hogy a sajtóban megjelent, konkrétnak tűnő tervek honnan származnak.

A budai campuson a Corvinus Egyetem agrárkarai működnek (kertészettudományi, élelmiszer-ipari, tájépítészeti). Az államtitkár szerint arról érdemes beszélni, milyen átalakításra szorul az agrárképzés. Ma ugyanis 14 helyen folyik ilyen, és nem árt elgondolkodni azon, van-e értelme például egymástól 50 kilométerre Budapesten és Gödöllőn is fenntartani agrárkarokat. 

„Elkerülhetetlen a profilok tisztítása”

A mostani felsőoktatási reformot összefoglaló Fokozatváltás a felsőoktatásban című dokumentum szerint négy éven belül 10 százalék fölé szeretnék emelni az agrárképzésben részt vevők arányát. Jelenleg azonban ezen a területen 53-féle felsőoktatási szakképzés, alapképzés és mesterképzés létezik. Az anyag szerint „elkerülhetetlen az agrárképzést nyújtó állami intézmények szakkínálatának áttekintése, a profilok tisztítása, valamint a képzések koncentrálása".  

A kormány tervei szerint négy agrárcentrumot hoznak létre az országban. Ez a folyamat még csak most kezdődött el, folyik az intézmények átvilágítása, hogy a profiltisztítást el lehessen végezni. A folyamat végén lehet csak arról beszélni, hogy mi legyen az ingatlanokkal. 

Palkovics László a Corvinus budai campusáról azt mondta: az ingatlanok ott nagyon rossz állapotban vannak, felújításra szorulnak. A felsőoktatás racionalizálásának irányait azonban semmiképpen sem a telkek és ingatlanok értéke vagy elhelyezkedése határozza meg, hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint a felsőoktatási stratégiában leírták, és erre az egyetemek is rábólintottak, hogy a felesleges párhuzamosságok és a szétaprózódás megszüntetése sokkal átláthatóbb, világosabb és költséghatékonyabb intézményi struktúrát eredményez.

Természetvédelmi terület, építkezni tilos

A Kertészeti eladása nem először merült fel. Már 2002-ben is voltak konkrét tervek a Villányi és a Ménesi út közötti terület értékesítésére, illetve az intézmény Gödöllővel való egybeolvasztására. Az akkori szándék azonban megbukott a váratlanul nagy erejű tiltakozó felbuzduláson. Az egyetem tanárai és hallgatói élőláncot szerveztek, és a nagyobb botrány elkerülésére a kormányzat elállt a tervektől, pedig akkoriban még nem egyéb célokra, hanem egyetemfejlesztésre – többek között a gödöllői Szent István Egyetem fejlesztésére – fordították volna a pénzt.

A campus területén található a 7,5 hektáros Budai Arborétum, amelynek legrégebbi részét még 1893-ban alapították. Ez a park volt a főváros első, és az egyetlen máig is létező, kertészeti oktatásra használt területe. Az arborétum lényegében egy őspark, a fák egy része száz évnél idősebb, mint a mamutfenyők három példánya. 

Az arborétum 1975 óta, tehát negyven éve fővárosi jelentőségű természetvédelmi terület. A besorolása miatt jelenleg új épületeket felhúzni nem lehetne az egyetem területén. Az ügyben megkérdeztük a Fővárosi Önkormányzatot, de arra nem kaptunk választ, hogy a terület eladása esetén ez a szabályozás hogyan változna meg. Azért is vicces, hogy megpróbálják eladni, mert az elmúlt években több száz millió forintnyi uniós fejlesztési pénzt öltek a budai campus épületeibe. Az Orbán-kormány idején 163 millió forintos támogatást kapott a növénykert.

Utoljára LGT-n voltak ennyien

A Corvinus vezetése szerdára fórumot hívott össze, hogy jelezze: készek az ellenállásra, ha az egyelőre csak közvetett jelekből és pletykákból leszűrt tervek valósak. Az elszánt hangulatot jól mutatja, hogy többen be sem fértek a zsúfolásig telt nagyterembe, az online petíciót idáig hatezren írták alá.  

Miután a Corvinus budai karainak sorsáról semmi hivatalosat nem tudni, hasonló ötletekről pedig vagy 15 éve folyamatosan hallani,  a fórumon a karok jövőjéről a Corvinus vezetői is csak óvatosan mertek beszélni. Szerintük aggasztó jelek azért vannak: azon kívül, hogy „több helyről hasonló informális hírek érkeznek”, a legkonkrétabb információjuk az volt, hogy az eléggé leromlott ingatlanokkal teli budai campust a kormány nem akarja felújítani – igaz, egy nagyobb energetikai fejlesztés tavaly megvolt.  

A fórumra benyomulni próbáló tömeg miatt minden egyetemi vezető azzal kezdte, hogy megindító és felemelő ez a kiállás. A Corvinus rektora azt állította, hogy ő 40 éve egy LGT–Taurus-koncerten látott utoljára itt ennyi embert.  Rostoványi Zsolt külön hangsúlyozta, hogy amikor 2011-ben rektorrá választották, pályázatának az volt az legfontosabb eleme, hogy a Corvinust mindenképpen egyben kívánja tartani.

Az biztos, hogy semmi se biztos

Úgy tűnik, a fórum fő értelme az volt, hogy ehhez gyűjtsön muníciót. „Az egyetem szétszedését célzó ötletek idáig is mindig az egyetem kiállása miatt hiúsultak meg” – fogalmazott a rektor. Volt olyan oktató, aki olyan életközeli élményekről is beszámolt, hogy sokan egy-egy jól sikerült buli után az arborétumban ébredtek, majd azzal váltott ki dübörgő tapsvihart, hogy elsírta magát a felszólalása végén.

Hegedűs Attila, a kertészeti dékánja a kiszámíthatatlanságról beszélt, és a szakmai konzultációk nélkül meghozott politikai döntésekre friss példát is hozott. Mint mondta, május elején Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár Maruzsa helyettes-államtitkárral együtt még azt mondták neki, hogy nyugodjon meg, semmi komoly változás nem lesz az agrárképzésben. Négy nap múlva kiderült, hogy több alapszakot megszüntetnek, miközben bevezetik az osztatlan agrárképzést .

Semmiféle garanciánk nincs arra, hogy ha elhangzik valami, másnap nem annak az ellenkezője fog bekövetkezni

–  mondta a fórumon, amire olyan tapsvihar tört ki, amiben egy dékánnak viszonylag ritkán lehet része. A kertészeti kar vezetője elsősorban a 120 éves arborétum megtartásával érvelt a campus mellett. „Nem állunk úgy, hogy nemzeti kincseket dobáljunk szét a széllel” – tette hozzá Hegedűs az arborétum kapcsán, ami szerinte közkincs, ahol soha nem szabad mondjuk magángolfpályát létesíteni” – dobott be egy elrettentő víziót a 2000 (a Gellért-hegy déli lejtőjének különleges mikroklímájában többek között pálmák és olajfák is megteremnek) itt megtalálható növényfajtáról.  Hegedűs a sajtótájékoztatón aztán azt mondta, a golfpálya csak egy példa, nincs semmi információja arról, hogy ténylegesen mit szeretnének csinálni a kerttel és az ingatlannal.

Hódmezővásárhely? Brrrrr!

Az esetleges költözésben szintén érintett élelmiszer-ipari kar dékánja főleg azzal érvelt, hogy az egyetem beágyazódott a fővárosba, hiszen az ipar, a szakhatóságok és a szakmai szervezetek is Budapesten működnek. Vecseri Beáta szerint „nagyon nagy mértékben visszavetné az egész ország élelmiszer-ipari fejlődését”, ha Hódmezővásárhelyre kellene költözni. Lázár János biztos szomorú lett volna, ha hallja, hogy a hallgatók is egymás között mint valami ijesztő végvidékről beszéltek a városáról, ahová semmiképpen nem mennének.

„Főzzünk a miniszternek egy jó kis karcagi birkapörköltet” – dobta be egy másik, a fórumról kifelé tartó hallgató a haverjának, hogy mivel lehetne még lekenyerezni például a saját körzete régi ételét hungarikummá minősíttető Fazekas agrárminisztert.

A kancellár is velük van

A sajtótájékoztatón az egyetem kancellárja is ott ült az egyetem vezetői mellett, aminek annak fényében önmagában is lehet némi üzenetértéke, hogy a kinevezett, többnyire Fidesz-közeli gazdasági vezetők és a rektorok között több intézményben alakultak ki az elmúlt hónapokban konfliktusok. A Corvinusba kinevezett Pavlik Lívia azonban más kancellárokkal ellentétben idáig is kötődött az intézményhez, több éve tanít a Közgázon.

Corvinusos identitását ő is hangsúlyozta, és bár elég óvatosan fogalmazott a kérdésünkre, hogy ő is ugyanazokért a célokért harcol, mint a többiek, azt mondta, hogy az egyetem gazdasági egyensúlyban van, és bár náluk is vannak finanszírozási nehézségek, a közeljövőben nem kell likviditási problémákra számítani.

A fórumról Rostoványi Zsolt egyenesen a Magyar Rektori Konferencia ülésére ment, ahol ő is megkérdezheti Palkovicstól, hogy valóban szét akarják-e szedni a Corvinust.

Az is kiderült, hogy a budapesti intézmények vezetői külön is összeülnek szerda délután. Őket az hozza össze, hogy az ő egyetemeik kimaradnak abból a 27 milliárd forintos EU-s felsőoktatási támogatásból, amit két napja jelentettek be. Az operatív programból származó összeg elég komoly, de azt az uniós finanszírozási szabályok miatt csak a fejletlenebb konvergencia-régiókba lehet kiosztani – vagyis a vidéki intézmények örülhetnek. A kimaradásuk miatt a fővárosi egyetemek külön forrásokat próbálnak meg kilobbizni maguknak. A Kertészetin tartott mai demonstráció talán ebben is segíthet a budapesti intézményeknek.