Szétszakadt az ország: nyugaton sokkal tovább élnek betegségmentesen, mint keleten

2015.05.20. 07:52

Amíg hagyományosan Kelet-Magyarországra szegény pusztaként szokás tekinteni, addig Nyugat-Magyarországról sokan tartják úgy, hogy kolbászból van a kerítés. Még ha ez nem is igaz, a különböző szegénységi statisztikák is alátámasztják, hogy keleten kevesebb a munkahely és nagyobb a szegénység, mint nyugaton. Ez pedig alaposan kihat a várható élettartamra és a betegségmentesen eltöltött évekre. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb kutatásából nagyon szomorú kép rajzolódott ki: míg a nyugat-dunántúli régióban 63 évig élnek betegségmentesen az emberek, addig az Észak-Alföldön csak 54,5 évig. A durva különbség három okra vezethető vissza: genetika, életmód, egészségügyi infrastruktúra. 

A lapnak nyilatkozó szociológus szerint a szegényebb régiókban sokszor 40-50 kilométerre van a lakóhelytől orvosi ellátás, az egészséges életmódra pedig egyáltalán nem törekednek az emberek. 

Jóformán nevetség tárgya lesz errefelé, aki sportolgatni kezd. Én is kapom a megjegyzéseket a szomszédaimtól, ha kocogni megyek

– mondta a Blikknek Szilágyi Gyula szociológus, aki Észak-Alföldön él. De ez csak egy dolog. A helyzetet tovább rontják a lakhatási nehézségek, a rossz munkakörülmények vagy éppen a munka hiánya, a pénzhez jutás nehézségei és a részben ezekből következő nagy mennyiségű alkohol- és cigarettafogyasztás.