Elküldték a szoptatós kismamát a Mekiből, tiltakozás lesz a Nyugati téren

2015.05.21. 23:01 Módosítva: 2015.05.21. 23:05

Péntek délelőttre nyilvános szoptatós flashmobot szerveznek a Nyugati téren lévő McDonald'shoz, miután a gyorsétteremből szerdán kiküldtek egy nőt, aki a négy hónapos gyerekét szerette volna megszoptatni. A szervezők a Facebook oldalukon azt írják, az anyával azt közölte az étterem egy dolgozója, hogy a szoptatás ott „nem elfogadott tevékenység”. Az anya egyébként előbb megkérdezte az étterem egyik munkatársát, hogy szabad-e ott szoptatni, aki megengedte azt neki, ám ezután mégis kiküldte őt egy biztonsági őr.

A flashmob nagyjából húszperces lesz, a gyülekező után a résztvevők a tervek szerint bemennek a McDonald'sba, ahol „ki-ki választása szerint: megszoptatja vagy más módon táplálja babáját, vagy kifejezi támogatását jelenlétével, megóvja a résztvevőket az inzultusoktól”, majd kijönnek, hazamennek. Fakultatív program: aki akar, eszik, iszik.

Eddig csaknem négyszázan jelezték, hogy részt vennének az eseményen, de köztük vannak férfiak is. Az eseményhez számos hozzászólás érkezett, voltak, akik saját szoptatós fényképeiket töltötték fel, voltak, akik pozitív nyugat-európai tapasztalataikról írtak, de volt olyan vélemény is, hogy „már nem nevetségesek, hanem egyenesen röhejesek vagytok”.

Ön szerint helye van egy szoptató anyának egy étteremben?

A szervező Jól-lét Alapítvány közleményében azt írta: Ferenc pápa idén februárban, vatikáni szentmiséjén azt mondta a jelen lévő nőknek, hogy bátran szoptassanak. Emlékeztetnek arra is, hogy a hazai jogszabályok is előírják: senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés anyasága miatt.

A McDonald's csütörtök este közleményt adott ki, amelyben azt közölte: ők családbarát hely, ezért éttermeikben lehetőségük van az anyáknak a szoptatásra. Megjegyezték, hogy éttermi dolgozójuk megengedte az anyának, hogy szoptasson, de aztán beavatkozott „a külső cég alkalmazásában álló biztonsági őr”. Az étterem belső vizsgálatot indított, és felvette a kapcsolatot az anyukával, valamint megjegyezte: tudomásuk szerint az őr nem tessékelte ki az anyukát, és „arra utaló megjegyzése, hogy a csecsemő szoptatása nem elfogadott tevékenység éttermeinkben, nem cégünk álláspontját tükrözi, kifejezetten ellentétes a McDonald’s családbarát szemléletével.”