Magyarországig vándorolt Iwo, a szerelmes barnamedve

2015.05.22. 16:33

Tudósok követték nyomon azt az egészen Magyarországig kalandozó lengyel barnamedvét, ami határokon és egy autópályán is átkelt azért, hogy társat találjon magának - tudósít az MTI.

Az Iwo névre keresztelt, jeladóval tavaly ellátott ötéves hím barnamedve (Ursus arctos) a Tátrából indulva összesen 380 kilométert tett meg útja során, úgy, hogy közben minden útjába eső veszélyt elkerült - mondta el Nuria Selva, a lengyel tudományos akadémia kutatója.

9a8f0699-078e-4265-ae5c-3c268fbc4124.file

A Szlovákián keresztül Magyarországra is eljutó Iwo mindvégig elkerülte a falvakat, és a szántóföldeken is csak éjszakánként vágott át, így tartva távol magát az emberektől. A medve Szlovákiában átkelt egy autópályán, valamint átúszta az Ondara folyót is.

A medve nyolc napja volt úton, amikor május 3-án az Aggteleki Nemzeti Park területén, Rudabánya térségében először észlelték. Iwo nagyjából egy hetet töltött Magyarországon, majd visszaindult a Lengyelország délkeleti sarkában fekvő Besszádok hegyei közé, ami ma is a barnamedvék természetes élőhelyének számít.

Azt nem igazán lehet tudni, hogy útközben sikerült-e a medvének társra lelnie.