A magyarok szerint a kivándorlás sokkal nagyobb gond, mint a bevándorlás

2015.05.24. 10:25

Az elmúlt hónapokban gőzerőre kapcsolt kormányzati kommunikáció minden erejével azon van, hogy a bevándorlással tematizálja a közbeszédet, Orbán Viktor minden megszólalásában szóba hozza, hogy mennyire durva a helyzet, mekkora veszély fenyegeti az országot és a kontinenst. Anélkül, hogy elvitatnánk, a migráció az egyik legkomolyabb globális probléma, úgy tűnik, a magyarokat egyelőre nem érdekli annyira, amennyire a miniszterelnök szeretné. A Vasárnapi Hírek és a Publicus Intézet közös felméréséből az derült ki, hogy 

a hazai lakosságot nem az foglalkoztatja, hogy kik menekülnek Magyarországra, hanem hogy kik menekülnek el innen.

A lap szerint a megkérdezettek 57 százaléka tartja problémának a kivándorlást, 23 százalék a bevándorlást. A válaszadók pártpreferenciáit nézve nem meglepő, hogy a bevándorlás témája leginkább a Fidesz-szavazóknak jött át, de még ha csak kevéssel, közülük is többen tartják égetőbb problémának a kivándorlást, mint a bevándorlást. 

A jobbikosok között nem sokkal kevesebben tekintenek nagy gondként a bevándorlásra, mint a fideszesek, viszont a kormánypártiakhoz képest jelentősen, 20 százalékkal többen gondolják problémának, hogy fogy a magyar Magyarországról. Ez nem véletlen, a Jobbik évek óta hangsúlyozza, hogy szerintük ez a legsúlyosabb gond. 

A közvélemény-kutatás arra is rákérdezett, miért mennek el a magyarok. 36 százalék politikai okokat említett, 62 pedig gazdaságiakat, azaz, hogy nem tudnak megélni a fizetésükből. 

Arra a kérdésre, hogy "az utóbbi 5-10 évben hány ember vándorolt ki külföldre vagy vállalt tartósan munkát külföldön az Ön közvetlen környezetéből", az derült ki, hogy a megkérdezettek mellől átlagosan 6 ember vándorolt ki külföldre, 8,3 pedig hosszabb időre ment el dolgozni. A kutatás szerint ezért tízből majdnem kilenc magyart érint valamilyen formában a kivándorlást. 

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a tavaly óta ismét megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők aránya, elérve a 2011. évi értékeket. A kivándorolni szándékozók aránya az 1993 óta mért legmagasabb értéket mutatja a Tárki legújabb felmérése szerint.