Bonifác
10 °C
17 °C

Orbán megújult repteret ígért Székesfehérvárnak

2015.05.26. 12:48
Új hangversenyterem és rendezvényközpont, megújult reptér és kórház. Orbán Viktor nagyokat ígért Székesfehérváron is.

Orbán Viktor az újabb hagyományaihoz híven ismét ellátogatott egy vidéki városba, jól elkésett a sajtótájékoztatóról (ezúttal 50 percet késett), és nagyszabású fejlesztéseket ígért. Beszélt arról is, hogy nem kíván államfő lenni 2017-ben, erről itt olvashat.

A kormányfő kedden Székesfehérvárra érkezett, ahol az úgynevezett Modern városok program keretében Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármesterrel együtt bejelentették, hogyan támogatja a kormány a várost a következő években: reptér- és kórházfejlesztés, új rendezvényközpont és lakásépítési program is szerepel a megállapodásban.

Cser-Palkovics András egy olyan mondattal indította a tájékoztatót, amellyel előkelő helyezést érne el a fideszes polgármesterek benyalási versenyén:

Székesfehérvár a történelme során magyar kormánytól soha nem kapott még annyi támogatást, mint Orbán Viktorétól.

A polgármester kitért az elindult fejlesztésekre, illetve hogy a kormány átvállalta két éve a város 18 milliárd forintos adósságát. Majd jött a miniszterelnök, aki megállapította, hogy a városban a klasszikus gazdaságfejlesztés már lezárult. Most egy szinttel feljebb kell lépni.

Orbán el is sorolta, mit tartalmaz a mostani megállapodás:

  • A Szent György kórház további fejlesztése.
  • Közösen fejlesztenek egy oktatási, művészeti és sportcampust.
  • „Szükséges néhány életminőség-javító fejlesztés”: a belvárost összekötik a Zichy-ligettel, a föld alá viszik az autós forgalmat, a közlekedést átalakítják.
  • Létrehoznak egy új hangversenytermet.
  • Lakásépítési programot indítanak: lakóövezeteket alakítanak ki, hogy jöjjön az új munkaerő.
  • A várost bevonják a Velencei-tó turizmusának fejlesztésébe.
  • Sport és üzleti célú repülőtérré alakítják a korábban visszavásárolt börgöndi repteret. Ezt most elsősorban sárkány- és vitorlázórepülők használják.
  • Rendezvényközpont építenek. Erről Cser-Palkovics András azt mondta, hogy így Székesfehérvár jégkorong hazai fellegvára lesz.

Orbán szerint az összes megállapodás költségvetési háttere, vagyis "lába" megvan.

Orbán egy újságíró kérdésére beszélt a Videotonról is. Bejelentette, hogy az utánpótlás kezelése júliustól a Puskás Akadémiától visszakerül a Videotonhoz.

Majd arról is beszélt, hogy ő a kormányát igyekszik 

távol tartani a sport ügyeitől.

Szerinte kormánya tiszteletben tartja a szakmai szövetségek döntéseit, legfeljebb a végrehajtásukban tud segíteni.