Az Együtt népszavazásra viszi Orbán kérdéseit

2015.05.28. 13:13

Népszavazást kezdeményez az Együtt hét bevándorlásról szóló kérdésről, amely az Orbán Viktor által meghirdetet nemzeti konzultációban szerepel. Pápa Levente alelnök ezt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be.

A politikus az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott: 

a nemzeti konzultációnak hívott szenny, az nem más, mint egy manipulatív félrevezetés, egy populista, gyűlöletkeltő, hazug, álindokokkal teli kérdőív.

Szerinte a Fidesz nem meri vállalni a véleményét és ezzel az álindokkal próbálja megindokolni a bevándorlásügyben folytatott törvénykezését - tette hozzá.

Az Együtt ennek ellenére "ezt a szennyet" népszavazásra bocsátaná. Pápa Levente azt mondta, a nemzeti konzultáció 6-12. kérdéseit terjeszti be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), mert ezek azok, amelyek jövendő kormányzati intézkedéseket valószínűsítenek. 

Ezeket a kérdéseket vinnék népszavazásra

  • Vannak, akik szerint Brüsszel politikája a bevándorlás és a terrorizmus kérdésében megbukott és ezért új megközelítésre van szükség ezekben a kérdésekben. Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?
  • Támogatná-e Ön a magyar kormányt, hogy Brüsszel megengedő politikájával szemben szigorúbb bevándorlási szabályozást vezessen be?
  • Támogatná-e Ön a magyar kormányt, hogy szigorúbb szabályokat vezessen be, ami alapján őrizetbe vehetők a magyar határt törvénytelenül átlépő bevándorlók?
  • Egyetért-e Ön azzal a véleménnyel, hogy a magyar határt törvénytelenül átlépő bevándorlókat a lehető legrövidebb időn belül vissza kell fordítani a saját hazájukba?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a megélhetési bevándorlók, amíg Magyarországon tartózkodnak, saját maguk biztosítsák az ellátási költségeiket?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a bevándorlás elleni küzdelem legjobb eszköze, ha az Európai Unió tagországai segítik azon országok fejlesztését, ahonnan a bevándorlók érkeznek?
  • Egyetért-e Ön a magyar kormánnyal abban, hogy a bevándorlás helyett inkább a magyar családok és a születendő gyermekek támogatására van szükség?

Amennyiben az NVB elutasítja a kérdéseket, akkor feketén-fehéren kiderül, hogy ez nem nemzeti konzultáció, hanem "nemzeti inzultáció", ami csak harag- és gyűlöletkeltésre jó - mondta. Hozzátette, amennyiben a testület elfogadja a kezdeményezésüket, akkor azt kérik, hogy "álljon bele a Fidesz", mert itt az ideje, hogy megmutassa "szélsőségesebb a magyar jobboldali szélsőségeseknél, magyarul Jobbikabb a Jobbiknál" és a kormánypárt kezdjen el kampányolni amellett, hogy a választók egy népszavazáson nyilvánítsák ki a véleményüket.

Ha nincs formai probléma a beadvánnyal, a Nemzeti Választási Bizottságnak harminc napja van dönteni arról, hogy lehet-e kezdeni az aláírásgyűjtést a kérdésekről.