Egy oktatási ügy, amelyben az MSZP közelít a Fideszhez

2015.05.28. 13:48
Kilenc évfolyamos általános iskolát javasol az MSZP, amely meghosszabbítaná egy évvel az alsó tagozatot. Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő szerint több időt kell szánni az írásra, olvasásra, számolásra. A javaslatot már a Fidesz is tárgyalta februárban. Egy ügy, amelyben alakul a nemzeti konszenzus?

Az MSZP szerint négyről öt évfolyamosra kell bővíteni 2017 szeptemberétől az alsó tagozatot, így összesen kilenc évfolyamos lenne az általános iskola.

Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, a gyerekek iskolában eltöltött első éveik alapvetően meghatározzák jövőbeli teljesítményüket, ezért meg kell változtatni az alapozó képzést,

több időnek kell jutni az alapkészségek fejlesztésére, az írásra, az olvasásra, a számolásra. 

Az alsó tagozat meghosszabbítása "még ebben a ripityára szétvert közoktatási rendszerben is jótékonyan hat a gyerekekre" - mondta az MTI tudósítása szerint.

Az MSZP a kilenc évfolyamos általános iskola mellett négy évfolyamos gimnáziumot és szintén négy évfolyamos szakközépiskolai rendszert javasol. Az MSZP továbbra is támogatja a tankötelezettség korhatárának 18 évre való emelését, illetve a szakközépiskolákban a közismereti órák számának növelését. Az MSZP-s képviselő azt mondta, az általános iskola szerkezetét alapvetően megváltoztató lépés önmagában nem elég, meg kell változtatni a tanterveket, a tankönyveket.

A szakmát, a szakszervezetek, oktatáskutatókat, pedagógusokat hívják segítségül, hogy 2016-ig együtt dolgozzák ki a részleteket, és 2017 szeptemberétől vezessék be az öt évfolyamos alsó tagozatot - közölte.

Kunhalmi Ágnes a javaslat költségeit tanévenként 28-30 milliárd forintra becsülte.

Ennek fedezetét a költségvetésben meg lehet teremteni, ha van akarat arra - mondta.

A Fidesz már tárgyalt róla

Az MSZP ötlete nem teljesen újdonság. Korábban, 2011-ben Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke állt elő azzal a felvetéssel, hogy érdemes-e meghosszabbítani az általános iskolai képzés idejét egy évvel. A februári Fidesz-frakcióülésen a kormánypárt is tárgyalt erről Rogán Antal frakcióvezető kezdeményezésére.

Rogán jelezte, hogy a kilenc évfolyamos általános iskola nagy horderejű változás lenne, de a vitákat időben le akarják folytatni. Változtatni így szerinte is csak 2016 szeptemberétől lehetne. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Fidesz az alsó vagy a felső tagozathoz tenné hozzá a plusz egy évet, Pokorni 4+5 éves képzést javasolt. 

Kunhalmi Ágnes a sajtótájékoztatón Rogán Antal kijelentéséről azt mondta, hogy az MSZP javaslata az, hogy a plusz egy évet az alsó tagozaton végezzék el a diákok.

Korábban alaposabban körbejártuk, mit is jelentene a kilenc évfolyamos iskola. Újra át kellene írni az összes tantervet, és több pénz kellene iskolák bővítésére és tanárok képzésére. Ebben a rendszerben a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok értelme is megkérdőjeleződne. Nyugat-Európa amúgy már régóta erre halad, és a változtatás a lengyeleknek is bejött.