Csökkenhetnek a várólisták

2015.05.28. 17:58 Módosítva: 2015.05.28. 18:54

Jelentősen csökkenhet a nagyműtétek előtti várakozási idő, miután elfogadta a kormány a várólista-csökkentési program tényleges szabályairól is szóló kormányrendeletet, jelentette be Zombor Gábor. Az MTI tudósítása szerint igyekeznek arra ösztönözni a kórházakat, hogy vállaljanak pluszfeladatokat, ezért ezeknek a műtéteknek az elszámolása a finanszírozott volumenkorláton felül történik majd, és 10 százalékkal magasabb finanszírozási összeggel. Erre 5 milliárd forintot fordíthatnak.

A várakozási időt is maximalizálják, ez kisebb műtétek esetében 2-3 hónapot jelent, de a nagyízületi műtéteknél is fél éven belül elvégezhető minden beavatkozás.  A várólista-csökkentési programba a következő műtéteket vonták be:  szürkehályogműtétek,  gerincstabilizáló műtétek,  epekövesség miatti beavatkozások,  sérvműtétek, térdprotézisműtétek,  csípőprotézis-műtétek, ortopédiai nagy műtétek, valamint a nyitott szívműtétek. 

Az utóbbi időben a korábbi programoknak köszönhetően már csökkentek a várakozási idők, mondta Zombor. Ezzel összefügg, hogy az egynapos sebészeti beavatkozásoknál a kormányrendelet eltörli a volumenkorlátot. Mint mondta, ez azért fontos, mert a várólistákon jelentős számban szerepelnek szemészeti műtétre várók, ezek a műtétek azonban egynapos ellátásban is elvégezhetők.

Megkapják a pénzt a kórházak az adósságaik kifizetésére

Az állami fenntartású 99 kórháznak már átutalták azt a pént, amivel kifizetheti adósságait.   A konszolidációs támogatást  a két minisztérium közötti fejezetátcsoportosítás miatt   pénteken kapja meg a  Honvédkórház, amelynek a legnagyobb a tartozása: 3,9 milliárd forint. Az egyházi fenntartású és az állami többségű gazdasági társaságok által fenntartott intézmények a jövő hét elején jutnak hozzá a pénzhez,  jelentette be Zombor  Gábor egészségügyért felelős államtitkár. 

Az MTI tudósítása szerint az állam átvállalta minden magyarországi állami, egyetemi, egyházi fenntartású kórháznak a március 31-én fennálló, lejárt tartozását. Ennek összege 59,2 milliárd forint volt. 

Ez azt jelenti, hogy az a 60 milliárd forint, amely a központi költségvetésben erre a célra elkülönítettek, teljes egészében elegendő a kórházak adósságkonszolidációjára - mondta Zombor Gábor. Minden forrást megkapnak a kórházak, hogy minden lejárt tartozásukat teljesen kiegyenlítsék - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Ebbe beletartoznak az 500 millió forint alatti tartozások is. Ezek teljesítésére egy hónapjuk van a kórházaknak. 

Közös beszerzés lesz

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) az ellenőrzésen azt tapasztalta, hogy sok esetben nem egyeztek a kórházak és a beszállítók által közölt adatok. Előfordult, hogy olyan pluszköveteléssel álltak elő beszállítók, amelyek nem voltak indokoltak.

Kiderült az is, hogy bizonyos szolgáltatások, eszközök beszerzési ára eltérő az egyes kórházakban, annak ellenére, hogy ugyanattól a beszállítótól származnak. Ezek arra inspirálják az államot, hogy bizonyos szerződéseket "vizsgáljon felül", mondta Zombor Gábor. Az államtitkár hozzátette: most is lehetőség van arra, hogy több intézmény közösen intézze a beszerezéseket, véleménye szerint a jövőben több ilyen együttműködés lesz. A cél az, hogy a kórházak adósságnövekedése megálljon, de a kórházaknak is fegyelmezetten kell gazdálkodniuk.  

Zombor Gábor azt mondta, a nagy beszállítók "felelősséggel és tisztességgel" álltak a tárgyalásokhoz.  A kórházak április 1-jei lejárt adóssága 84 milliárd forintot tett ki, ennek egy része beruházási, uniós forrásból lehívható összeg volt, amelyet az intézmények megelőlegeztek és valamilyen adminisztratív ok miatt még nem tudtak lehívni. 

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta: 194 ezer számlatételt kellett átnézniük. Arra kérték a nagy beszállítókat, hogy csak a késedelmes teljesítésből eredő tényleges költségeiket hárítsák át, ezt a kérést minden beszállító akceptálta. 

A Jobbik lenyúlta a javaslatot  

Zombor Gábor szerint a Jobbik "lenyúlta" a kamarai javaslatot az ápolók megbecsüléséről, ezért nem támogatta az erről szóló határozati javaslatot a parlamentben. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara márciusban kérte az államtitkárságot, hogy jöjjön létre egy ápolással, ápolókkal foglalkozó szervezeti egység az államtitkárságon belül, és újra legyen országos vezetőápoló, aki az államtitkárságon dolgozik.

Erről megállapodtak az ágazati egyeztetésen az érdekképviseletekkel, és hozzá is láttak a megvalósításhoz. A Jobbik azonban lenyúlta ezt a kamarai javaslatot, és határozati javaslatként nyújtotta be az Országgyűlésnek. Zombor Gábor közölte: mivel ez nem a Jobbik saját javaslata volt, és már a megvalósítás küszöbén vannak, ezért ő maga sem támogatta a javaslatot.