Norvég Civil Alap: az Alkotmánybíróság dönt a Kehi eljárásáról

2015.05.28. 14:28

A Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) közleményben jelentette be, hogy az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtökön azt a döntést hozta, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a norvég alapot odaítélő konzorcium egyik tagja (Kárpátok Alapítvány-Magyarország) adószámának felfüggesztése ügyében.

Mint ismert, a Kehi utasítására a NAV az NCTA-t működtető konzorcium valamennyi tagja esetében kezdeményezte az adószám felfüggesztését. A bíróság ugyanakkor kéri az Alkotmánybíróságtól a Kehire vonatkozó kormányrendelet alaptörvénybe ütközésének vizsgálatát is.

Az NCTA álláspontja továbbra is az, hogy a Kehinek nem volt hatásköre és jogalapja az Ökotárs ellenőrzésére, ezért a hivatal jogszerűtlenül alkalmazott szankciókat is, így az adószám felfüggesztését is.

Időközben a londoni székhelyű PKF Littlejohn cég könyvvizsgálata is lezárult. A cég megállapította, hogy a norvég alap pénzeit kezelő konzorcium szabályosan használta fel a pénzeket.  A PKF Littlejohnt tavaly ősszel bízta meg Norvégia meg a civil program valamint a magyarországi alapkezelő átvilágítására, írja a hvg.hu. Korábban független külsős szakértők ugyancsak kiválónak nevezték a norvég pénzeket kezelő Ökotárs Alapítvány munkáját.  • Hírek
  • Megtakarítás