A Fidesz tökéletesen elveszített egy várost

DSC 4708
2015.05.28. 12:04
Vitális István kilenc évig volt az ózdi Fidesz elnöke, az elmúlt tíz év összes választási kampányát ő vezette. Az Indexnek beszélt arról, hogyan sikerült katasztrofális vezetői döntésekkel kétharmadhoz juttatni a Jobbikot, majd a feloszlatásig a városi Fideszt, amelyet korábban a nulláról hoztak fel a 2010-es kétharmados győzelem szintjére. Szó esett arról is, milyen belső konfliktusok járultak hozzá a helyi pártszervezet feloszlatásához, amivel a maradék bizottsági tisztségeket is elbukhatják.

Nem tartható fönn az az állapot, hogy a frakció egészséges többsége felmorzsolódott személyes konfliktusok, urambocsá félelmek, ellentétek miatt, és nem tartható fönn az sem, hogy karizmával rendelkező személyek a Fidesz–KDNP-n belül a szervezet belső szegmentálódását is jelentették

– ezzel a szöveggel magyarázta Riz Gábor fideszes országgyűlési képviselő, helyi választókerületi elnök a Fidesz ózdi szervezetének feloszlatását. Kétségtelenül majdnem mindent elrontott az ózdi Fidesz az utóbbi időszakban, de a párton belül is vitatják, hogy a feloszlatás és újraalapítás lenne a megoldás a problémákra.

Csak hogy világos legyen, hogy kivel lehet problémája Riz Gábornak: a Fidesz-frakcióból függetlennek kiülő képviselőkkel, akik miatt a jobbikos Janiczak vezette képviselő-testület bármilyen jobbikos javaslatot megszavaz, illetve Vitális Istvánnal, ózdi ősfideszes, volt szervezeti elnök, kampányfőnök, képviselő-testületi taggal, akivel Riz Gábornak nem felhőtlen a viszonya. Vitális szerint próbálta már megpuccsolni őt Riz. Végül a szervezet feloszlatásával sikerült is. Az egész pártjával együtt.

A Fidesz nagyon megverte a szocialistákat 2010-ben, a Jobbik pedig szinte nem is létezett helyi szinten. Ebből néhány év leforgása alatt az lett, hogy a jobbikos Janiczak ősszel kétharmaddal verte a fideszes Fürjest a megismételt polgármester-választáson, a Fidesz pedig felszámolta magát. Sőt, úgy néz ki, mivel a feloszlatással súlytalanná vált Ózdon a Fidesz, megszűnt mint párt, úgy tudjuk, a jobbikos polgármester az összes bizottsági tisztségből visszahívná a fideszes képviselőket, és sima bizottsági tagságot adna helyette. Így a maradék két bizottsági elnöki tisztségét is bukhatja a meggyengült Fidesz-frakció.

Persze országosan is látható, ahogy a Fidesz küzd a Jobbikkal, de a feloszlatásig jutott városi szervezet már elég konkrét szint, kíváncsiak voltunk az okokra. Komoly ellentétekbe nyúltunk bele.

Vitális Istvánnal fideszes képviselőtársa, Csutor László ózdi kisvendéglőjében ültünk le. A tőlük hallott dolgokat szerettük volna Riz Gáborral, Ózd fideszes országgyűlési képviselőjével is megbeszélni, ám – nem a mi hibánkból – erre az elmúlt egy hétben nem sikerült alkalmat kerítenünk.

Nem egy 30 éves suhanc kell

Az én személyiségem karizmatikus, fiatal vagyok, lendületes, annak minden nyersességével, hibájával, neki ez a stílus nem tetszett, soha nem voltunk egymásnak szimpatikusak

− kezdi magyarázni Vitális a Rizzel való kapcsolatát. Az ősfideszes Vitális szerint a Fidesz helyi országgyűlési képviselőjével, Riz Gáborral még a politika előtti időszakból van valami üzleti konfliktusuk, de erről konkrétumokat nem akart elmondani. Azt mondja, ő túltette magát ezen, a Fidesz érdekében félretette a személyi ellentéteket − lásd, három kampányát is végigcsinálta Riznek kampányfőnökként −, de szerinte Riz erre képtelen, és az elmúlt 10 évben, ahol csak tudott keresztbe tett neki.

Példaként hozta, hogy miközben akármennyire is lent volt a Fidesz, ő végig kitartott mellette, sőt társaival újraépítette, majd amikor 2004-ben elkezdett feljönni a Fidesz (jól sikerült EP-választás), Riz azonnal meg akarta őt puccsolni, és elindított vele szemben egy elnökjelöltet, akit végül Vitális 3 szavazattal ugyan, de megvert.

Riz szerint én túl fiatal voltam elnöknek, nem egy harmincéves suhanc kell, hanem egy tekintélyesebb diplomás ember.

− meséli Vitális. Hozzáteszi, nem ez volt az egyetlen konfliktusos történet kettejük között.

Miután Vitális elnök maradt, 2006-ban már nem őt kérte fel kampányfőnöknek Riz. A jelölt egy komoly betegség miatt nem tudta végigcsinálni, így az utolsó pillanatban mégis kénytelen volt őt felkérni. Vitális pedig végigcsinálta. Ahogy végigcsinálta a 2010-es kampányt is, amit megnyertek. Vitális szerint a 2010-es választási győzelem után Riz a korábban neki tett ígéretét nem teljesítette. Amikor pedig baráti társaságban szerencsétlen módon megjegyezte, hogy se Riz, se Fürjes nem ért volna célba nélküle, megkérték, hogy ne jelöltesse magát újra elnöknek. Akkor – állítása szerint – azt ígérték neki, hogy 2013-ban támogatják, hogy ismét ő legyen a Fidesz ózdi elnöke.

Riz legutóbb azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy Vitális a helyi csoport véleményének kikérése nélkül kinyilatkoztatta, hogy 2019-ben ő lesz az ózdi polgármesterjelölt, de szerinte a Fideszben nem így dőlnek el a dolgok. Vitális erre úgy reagált, hogy semmilyen hivatalos fórumon nem tett ilyet, és nem érti, miért lenne probléma, ha valakinek 25 év politikai tapasztalattal a háta mögött tervei vannak. Szerinte nem baj, ha több jelölt van, a tagság majd dönt.

Lemondás vagy feloszlatás

Vitális szerint a szervezet feloszlatása rossz lépés, ráadásul teljesen indokolatlan, mert csak a felelősséget keni el, tolja rá az egész szervezetre. Elmesélte, amikor 2002-ben nagyon rosszul szerepelt a helyi Fidesz a választásokon, a vezetőség lemondott, nyitva hagyva az újraválaszthatóságot. Most ehelyett a vezetőség inkább a szervezet feloszlatása mellett döntött. Ez pedig véleménye szerint gyakorlatilag azt jelentheti, hogy őt kizárják. Márpedig Vitális szerint egy jó vezetőnek az egyik ismérve, hogy képes kezelni a szervezeten belüli személyes konfliktusokat, ellentéteket.

A 2014-es polgármester-választási vereség Vitális szerint – saját kampányfőnöki felelősségén túl – néhány katasztrofális döntésnek, illetve a korábbi fideszes polgármester személyének is köszönhető.

Cigánysátor

Az ózdi képviselő-testület még 2013 májusában fogadott el egy határozatot arról, hogy egy 1,7 milliárd forintos projekt keretében Ózdra költözik a Nemzetiségi és Roma Kulturális és Módszertani Központ. Vitális szerint nagyon rossz ötlet volt a választás előtt belenyúlni ebbe a témába. 2010 után még gyakorlatilag alig létezett a helyi Jobbik, de ahogy megtalálta magának ezt a témát, pillanatokon belül megtalálták a hangjukat, és hatalmas bázist építettek maguknak. A Jobbik elkezdett aláírásokat gyűjteni az általuk csak „cigánysátornak” nevezett projekt ellen, és azonnal láthatóvá váltak. Ráadásul Janiczak, Ózd mostani polgármestere ezzel a témával építette fel magát a korábbi Jobbik-elnök rovására.

Vitális szerint a Jobbik ezzel az üggyel lényegében megteremtette a törzsbázisukat, ráadásul közösséggé formálta a velük szimpatizálókat.

A legelső reakció részemről az volt, hogy ezt nem szabad, nekünk ebbe nem szabad belemennünk. Ha az a szó benne van, hogy cigány, abból mi nem jövünk ki jól. Teljesen mindegy, miről szól, az nekünk ártani fog, ez a Jobbik pályája, erre a pályára nekünk nem szabad bemenni

− meséli Vitális, mivel érvelt Riznek, de elmondása szerint hajthatatlan volt. Szerinte az is nagy hiba volt, hogy a szándéknyilatkozatot egy zárt ülésen írták alá. Ezt még inkább ki tudta használni a Jobbik, mert úgy tűnt, mintha sunnyogni akarnának.

Elkezdődött az aláírásgyűjtés. Hatezer kellett a szavazás kiírásához, de azt gondolták, nem fog összejönni. „Ötezernél jártak, amikor azt mondtam, most lépjünk vissza, mert össze fog nekik jönni" − meséli. Riz azonban azt mondta, ez csak a kommunikáción múlik, és eleve milyen kínos lenne visszalépni. „Én mondtam, most nyár eleje van, visszalépünk, jövő tavaszra már szinte senki nem emlékszik a dologra. A rossz döntésnél egy rosszabb van, ha ragaszkodsz a rossz döntéshez − mondja Vitális. – Ez a fő felelősség, akárki akármit mond. Ha nincs ez a cigánysátor, akkor majdnem sétagalopp. Lehet, hogy egy-két körzetet behúznak, de a többit visszük. Janiczak nem tudta volna elkezdeni felépíteni magát, nyert volna Fürjes Pál."

Janiczak alulkezelésében Vitális magát is felelősnek tartja: „Tartottam azért tőle, figyeltem, ahogy ügyesen felépítette magát, de nem kezeltem a helyén. Hozzáteszem, ha úgy kezeltük volna, Fürjes akkor sem ment volna többet az utcára, akkor sem lett volna többet az emberek között. Szerintem jó időt futottunk a maratonon, de Dávid meg még jobbat. Az ő kampánya 98 százalékos volt. Ahogy fel lett építve, annak minden huncutságával. Elmentek a falig, megkapta hozzá a nagyon komoly hátteret. Egy hadsereggel érkeztek, azzal kellett megküzdenünk. Minden erő ideösszpontosult az ő részükről."

Népszavazás: a teljesen felesleges pofon

Ha a roma kulturális központ nem lett volna elég, a végül a témában megtartott népszavazást 5374-493-ra bukta el a Fidesz. A végeredmény ugyanaz: nincs „cigánysátor”, van viszont egy megerősödött, látható Jobbik, plusz egy csúnya vereség közvetlenül a választások előtt. Arról a szerencsétlenkedésről nem is beszélve, hogy Fürjesék végül visszavonták a projektet, de természetesen már későn, így kötelező volt kiírni a szavazást. Szóval úgy kaptak egy 5400-500-as pofont, hogy egy nem létező projektről szavaztak az emberek.

A következő hiba Vitális szerint a Manda-projekt elhúzódása volt. Ez szerinte nem kampánystratégiai hiba, hanem városvezetési. Tavasszal, amikor Orbán a kapszulát elhelyezte, még minden jó volt, de az, hogy még októberben sem állt egy daru sem, az már kevésbé. És a Jobbik megint megtalálta a hangját: kitalálták a Mende-Mondát, tökéletesen, érthetően meglovagolva azt, hogy nem történik semmi. Vitális szerint ez képviselői szinten nem csapódott le annyira, de polgármesteri szinten annál inkább, hiszen az emberek tőle várták volna leginkább, hogy történjen valami.

Fásy-mulató a város közepén

A megismételt választás kampányirányítását már kivették Vitális kezéből, jött a központi gépezet Kubatov-listástul, mozgósításostul. Utóbbiról egyébként Vitális úgy nyilatkozott: „A mozgósítás hatékony volt, becsülettel csináltuk, ők (a Jobbik – a szerk.) tudták, hogy ez nekünk hatékony lesz és nagyon jó érzékkel próbálták ezt tompítani. De nekünk az volt a dolgunk, hogy végigmenjünk azon az úton, amit felépítettünk, az utolsó egy-két hétben nem szabad eltérni a stratégiától. Ezt építettük, erre vannak meg az embereink, az adatbázisunk, nekünk ezt kell nyomni.”

És még valami, ami Vitális szerint feltette az i-re a pontot: a Fásy-mulató a város közepén.

Vitális szerint a lehető legrosszabb ötlet volt azt a bulit a város közepén megtartani. „A helyi kisebbségi elnökkel kértük, ha minden áron ragaszkodtok hozzá, legyen a kultúrban egy zárt teremben. Hívjunk be oda az embereket, és legyen ott egy rendezvény. Még ha jó szándékkal is tesszük, ezt a városközpontba betenni nem szabad. De a döntés az lett, hogy márpedig igen. A végén felhívtak a központból, aztán azon kaptam magam, hogy én szervezem meg az egészet" − meséli.

Apró adalék Fürjes Pál kommunikációjához, hogy amikor először nyerte meg a polgármester-választást Janiczak, Fürjes azt mondta, ha jót akar Dávid a városnak, mondjon le. „Ha mellette lettem volna, erről lebeszélem. Ilyet nem szabad mondani nyilvánosan. Amikor valakire szavaznak 4500-an, ilyet nem mondunk. Ezzel haragította magára úgy az embereket, hogy még azok is elmentek szavazni, akik soha nem voltak. És rekordrészvétel is lett. Ezzel végképp elúszott a hajónk, utána már teljesen mindegy volt, hogy mit csinálunk" − tette hozzá Vitális.

De legalább a közgyűlésben többségünk van – vagyis volt

Vitális szerint a vezetőség azzal nyugtatott mindenkit, hogy a polgármester-választást elbukták ugyan, de mindegy, a közgyűlésben többségük van. Ezt valamiért biztosnak gondolhatták, ugyanakkor nem vázoltak fel jövőképet, miközben a Jobbik azonnal rástartolt arra néhány képviselőre, akiknek a kilépésével már keresztülvihetők a fontos döntések. Vitális szerint az egyik képviselőt pár napon belül maga Vona Gábor kereste meg, hogy meggyőzze.

Ezek a meggyőzések végül sikeresnek bizonyultak − már amennyiben a döntésben volt szerepük −, mert nem sokkal a választás után két, egyébként független, de a Fidesz támogatásával induló képviselő is átült a függetlenekhez, sőt, egy Fidesz-tag is, aki a Fidesz-tagságáról viszont nem mondott le. Szerinte ha a helyi fideszes vezetés jól kezeli ezt, nem lehetett volna ilyen könnyedén leválasztani a frakcióról embereket.

És akkor ott a legfrissebb ügy: úgy tudjuk, Janiczak Dávid előterjesztésére mind az öt fideszes képviselőt visszahívják bizottsági pozícióikból, és helyette sima bizottsági tagságot ajánlanak. Így bukhatja a Fidesz mindkét bizottsági elnöki pozícióját: az oktatásit és a pénzügyit. A megváltozott helyzet azt is jelentheti, hogy az önkormányzat közbeszerzési bizottságában nem lesz senki a Fideszből. A várost gyakorlatilag tökéletesen elveszítették.

Azért Janiczakékat, ha taktikusabban csinálná a Fidesz, meg lehetne szorongatni

− mondja Vitális. Szerinte ott van például a közmunkások megfigyelése, ami egyértelműen jogellenes. A Fidesz kiállhatna, és érthetően szembesíthetné Janiczakékat azzal, hogy miközben a lakásrendeletükkel olyan embereket is kitehetnek az önkormányzati lakásokból, akiknek nincs ugyan szerződésük, de lakáshasználati díjat fizetnek, mondván, a törvényességet az utolsó szóig be kell tartani, addig teljesen törvénytelen eszközöket használnak a megfigyeléseknél. „Ott nem olyan fontos nekik a törvény szava. A törvénytelenséggel pedig az egész várost járatja le, rossz hírét kelti, ami sem rövid, sem hosszú távon nem használ Ózdnak" 

De összességében szerinte a Jobbikot nem most kell megfogni, hagyni kell nekik időt, hogy hibákat kövessenek el, hogy bebizonyosodjon, hogy a hatalmas ígéreteikből szinte semmit nem tudnak megvalósítani. Vitális szerint egy sor olyan dologba nyúltak, és terveznek belenyúlni, amelyeknek a hatása még nem ért el a városlakókhoz. Ezt meg kell várni. Szerinte ráadásul nehezen mutogathatnak vissza, mivel a várost jó állapotban vették át, a kassza pluszban volt, és egy sor fejlesztés megindult, amelyek most fognak beérni. Mellesleg Janiczak ügyesen le is aratja a babérokat, elég csak a Velence-telep rehabilitációjára gondolni, ami ellen annak idején Vonával közösen tüntettek, most pedig ő a legnagyobb harcosa a dolognak.

Vitális szerint „le kell ülnie a hangulatnak, vissza kell szerezni az emberek szimpátiáját, és ezt csak úgy tudjuk, hogy szakmailag olyan javaslatokat adunk, ami a város érdekeit szolgálja, és megmutatjuk, ki az, aki kormányzóképes. És idővel majd ők elkövetik a hibákat, nekünk ki kell várnunk. Eszerint kezdtünk el dolgozni, nem voltak nagy támadások, bár lett volna, aki támadott volna."

A cikk elkészítésében Janecskó Kata kollégám volt a segítségemre.