2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

57 rendőrt kirúgtak a nyelvvizsgabotrány miatt

2015.05.29. 20:02A Hvg.hu azt írja a rendőrségtől kapott információira hivatkozva, hogy a nyelvvizsgabotrány miatt több 57 embert rúgtak ki a rendőrségtől, míg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak tíz pénzügyőre ül emiatt a vádlottak padján.

Hamis nyelvvizsgák előfordultak a Honvédségnél és a Katasztrófavédelemnél is, de a Budapesti Törvényszék is érintett.

Összesen 117-en vádlottak, akik az ügyészség szerint pénzért segítették a nyelvvizsgához jutást, „vagyis így bűnszervezetben követhettek el vesztegetést, befolyással üzérkedést és okirat-hamisítást követhettek el”.

A kirúgottaknak nemcsak az állásuk veszett el, a jogtalanul felvett nyelvpótlékot is vissza kell fizetniük.

Az ügyről azt írja a Hvg, hogy a hamisítók azon buktak le, hogy „már annyira könnyelműek lettek, hogy nemcsak az interneten hirdették speciális szolgáltatásukat, hanem szórólapon is. Olcsó, gyors és biztos módot ígértek a nyelvvizsgát megszerezni vágyók számára. Egy ilyen, a Keleti pályaudvar környékén osztogatott reklámanyag alapján szereztek információkat a nyomozók, s ez alapján indult el a büntetőeljárás 2013 tavaszán. A vádirat alapján két Pest megyei – egy váci és egy vecsési –, illetve egy budapesti nyelviskola dolgozóit azzal vádolják, hogy az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központjával (ITK) szerződve pénzért adtak el írásbeli feladatsorokat, és elintézték azt is, hogy akik fizettek, azok könnyedén teljesítsék a szóbeli vizsgát is.”