Külföldre költözött a kiskorú veszélyeztetésével gyanúsított bencés szerzetes

2015.05.29. 08:37 Módosítva: 2015.05.29. 09:13

Hortobágyi Cirill, a pannonhalmi főapátság perjele a Népszabadságnak azt mondta, hogy a kiskorú veszélyeztetésével gyanúsított bencés szerzetes már külföldön él, ugyanakkor Várszegi Asztrik püspök Skype-on tájékoztatta őt arról, hogy nyilvánosságra hozzák az ügyet és belső vizsgálatot indítanak. A Blikk úgy tudja, hogy a férfi Brüsszelben él.

Ahogy azt megírtuk, egy, a bencés gimnáziumban történt tíz évvel ezelőtti cselekménysorozat miatt belső vizsgálatot indított a Pannonhalmi Főapátság, a gyanú szerint egy szerzetes illetlen helyen és módon ért hozzá diákjaihoz, és furcsa hatalmi rendszert alakított ki maga körül az osztályaiban.

A lapnak Hortobágyi azt állítja, hogy a bencés rend tagjai számára rendkívül sokkoló volt, amikor nyilvánosságra került az ügy.

Nagyon nehezen fogadta a közösség, hogy ez megtörténhetett, s azt is súlyos traumaként éltük meg, hogy mindezt nem vettük észre.

A rendben ezért közösségi kibeszélés keretében próbálják kideríteni, hogy miért nem voltak eléggé érzékenyek a történtekre.

A perjel szerint - aki mellesleg a vizsgálóbizottság egyik tagja is - a szerzetes tanár még nem tart ott, hogy elismerje azt, amivel vádolják.

Az a tény azonban, hogy elhagyta a rendet, s kérte Ferenc pápát, helyezze át az egházi státuszból világiba, azt mutatja: annyit belátott, hogy az eddigi munkáját nem folytathatja.

A vizsgálóbizottság másik tagja, Palotai Gabriella pszichiáter a Népszabadságnak azt mondta, hogy valószínűleg azért beszéltek az érintett diákok csak tíz évvel később az egykor elszenvedett traumákról, mert a traumák egy része kamaszkorban nem tudatosul a gyerekekben, sokan azt gondolják, hogy velük van a baj, ők ítélnek meg és élnek meg rosszul egy élethelyzetet.

A rendőrség, miután a sajtóból tudomást szerzett az ügyről, kedden feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport