Sallainak elege lett, és beperelte az agrárminisztériumot

2015.05.29. 13:53

Személyiségi jogi pert indít Sallai R. Benedek a Földművelésügyi Minisztérium ellen. Bitay Márton azzal rántotta ki a gyufát az LMP-s képviselőnél, hogy a köztévében állította: Sallai R. Benedek, az érdekeltségébe tartozó cég, valamint családtagjai több mint 216 hektár állami földet használnak. Ezt a vádat később a parlamenti vitában Fazekas Sándor már mint tényt állította. 

Az MTI-nek eljuttatott közleményében a képviselő tagadja, hogy - a kormánytagok fordulatával élve - "a kormány birtokpolitikájának haszonélvezője lenne", hiszen egyéni vállalkozói tevékenysége keretében nem rendelkezik állami földdel, felesége nyert két pályázaton összesen 50 hektárnyi területet.

Amit hozzámaszatol még a kormányzat, az egy környezetvédelmi non-profit kft. által nyert 150 hektárnyi terület.

Az Alsó-Berettyó Melléki Kft. zömében természetvédelmi szervezetek tulajdonában van - ezek egyike egy korábban általa vezetett egyesület -, csekély, néhány százalékban azonban olyan magánszemélyek is birtokolják, akik felajánlották saját védett területeiket, köztük ő és a felesége. Hangsúlyozta: a kft. védett területeken, őshonos magyar fajták fenntartásával foglalkozik.

Sallai leszögezte, hogy fenntartja a földművelésügyi tárca bírálatát, miszerint több tízezer hektárt juttattak olyan személyeknek, akik nincsenek rászorulva az állami földbérletre, a vidékfejlesztési forrásokból több ezermilliárd forint megy el olyan milliárdosoknak és politikusoknak a háttérországába, akik erre szintén nincsenek rászorulva. Ezen állításait az FVM eddig nem cáfolta - mondjuk ahogy cikkünkből kiderül, nehezen is cáfolhatná, hiszen a hazai oligarchák évek óta folyamatosan a támogatási lista élén állnak.

A feljelentéshez Sallai hozzácsapott egy kezdeményezést is: eszerint

a képviselői vagyonnyilatkozatoknak a jövőben a földhaszonbérleti jogok adatait is tartalmaznia kéne.