Szlovák-magyar területcsere jöhet?

2015.05.31. 10:45

Szlovákia és Magyarország a kölcsönös határrendezés keretében mintegy 17 hektárnyi területet készül kicserélni egymással – írja a SITA hírügynökség nyomán a Bumm.sk.

Az erről szóló dokumentumot, melynek címe „Ajánlás a Szlovák Köztársaság és Magyarország közötti határszerződés tárgyában”, a szlovák belügyminisztérium már be is nyújtotta a szlovák kormánynak.

Ipoly és csatorna

A tervezett változások Szlovákia területén az Ipoly mentét érintik az érsekújvári járásbeli Leléd (Leľa), Ipolyszalka (Salka), Ipolykiskeszi (Malé Kosihy), továbbá a lévai járásbeli Ipolyszakállos (Ipeľský Sokolec), Szete (Kubáňovo) és Ipolyság (Šahy), valamint a losonci járásbeli Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) községek határában. A kicserélt terület mindkét oldalon mintegy 17 hektárt tenne ki.

A lap szerint a területcserét a vízgazdálkodási szabályozások miatt az Ipoly medrében beállt változások indokolják. Emellett Somoskőújfalu csatornahálózata átnyúlik Szlovákia területére Sátorosbánya mellett. A területcsere megkönnyítené a csatornahálózat zavartalan működését.

Ha a kormány jóváhagyja a tervezetet, azt még el kell fogadnia a parlamentnek és a magyarországi állami szerveknek is. A tervekről szóló hírrel megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot és a Földművelésügyi Minisztériumot is, amint reagálnak, frissíteni fogjuk cikkünket.