Elvitték az első 1000 hordó veszélyes hulladékot az Illatos útról

2015.06.01. 12:50

Elszállították a közvetlen környezeti veszélyt jelentő több mint 1000 hordót a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről, közölte Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott hétfőn a helyszínen tartott sajtótájékoztatón - írja az MTI.

Tarnai szerint ezzel lezárult a területrendezés első fázisa, amely során 1005 hordót, vagyis mintegy 110 tonna hulladékot vittek el egy hónap alatt. A még megmaradt szemét elszállítására május 25-én gyorsított közbeszerzési eljárást hirdettek meg, amelynek akár már pár nap múlva, de legkésőbb egy-két héten belül lehet eredménye szerinte.

A veszélyes anyagot a dorogi égetőműbe viszik, ott pedig megsemmisítik. A szakemberek által legveszélyesebbnek ítélt hordókban DNBS-hulladékok (dinitro-benzoesav), anyalúgok, savak (például kénsav), különböző szilárd és folyékony veszélyes hulladékok voltak.

A szakszerűtlen és jogszerűtlen tárolás következményeként a hordók egy részében lévő veszélyes hulladékok közvetlenül érintkezhetnek a talajjal vagy a levegővel. A szakszerűtlenül tárolt hulladékok szennyezőforrást jelentenek a felszín alatti közegekre, ezért volt szükség az ezer hordó esetében az azonnali beavatkozásra.

A telephelyen, mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan korábban.

Kovács Zoltán államtitkár korábban azt mondta, az összes veszélyes hulladek elszállítása 6-9 hónapon belül fog befejeződni, amibe a talajcsere is benne lesz.