Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az este, ahol Orbánról a legenyhébb kifejezés, hogy keresztapa

03
2015.06.01. 20:10
Polipbüró. Poligarchák rendszere. Bűnszervezet. Maffiaállam. Tudják, hogy ezek egy bizonyos körben az Orbán-kormány szinonimái? Ilyen lenne egy SZDSZ-taggyűlés 2015-ben, ha létezne még a párt. Magyar Bálint új könyvének bemutatóján az Orbán-kormány extrém elemzését hallhattuk.

Mintha egy időkapun léptem volna be. Ilyen lehetett a kilencvenes évek SZDSZ-szalonja, amelyben körülrajongják Konrád Györgyöt, Demszky Gábor a sarokban kávézgat, Csepeli György pedig Magyar Bálinttal sutyorog az előttük elsiető Pető Iván árnyékában.

A helyszín egy budapesti kávézó, az alkalom pedig Magyar Bálint volt oktatási miniszter és SZDSZ-elnök, itt szigorúan mint szociológus, új könyvének bemutatója. A magyar maffiaállam anatómiája című könyv újra összehozta azt a liberális értelmiséget, amelyik a kétezres évek közepén már egy kanál vízben meg tudta volna fojtani önmagát. Aztán 2010-ben meg is fojtotta persze.

Egy ismerős résztvevő aztán kisegített, melyik történelmi korszakban helyezzük el magunkat, amikor odaszólt nekem:

Te vagy az egyetlen a teremben, aki nem volt ebben a körben 1985-ben.

A liberális ellenzék ugyanis 1985-ben is ugyanazon kesergett, mint most: a rendszer romlottságán és a helyzet tarthatatlanságán.

Polipbüró és poligarchák

Lehet, hogy sokaknak nem mond semmit, de a maffiaállam-teória nem új kifejezés a baloldal egy részén. Magyar Bálint első két könyvében a Magyar polip 1., illetve a Magyar polip 2. címűben már kifejtette, hogy Orbán rendszere egy posztkommunista maffiaállam. Ennek lényege leegyszerűsítve, hogy a hatalomgyakorlók és köreik polipként telepednek rá az egész államigazgatásra, és bűnszervezetként kizárólag saját és társaik érdekeit tekintve hozzák a döntéseiket.

Ez már nem is politbüró, hanem „polipbüró” – tele „poligarchákkal”. Ezek a kifejezések komolyan elhangzottak, és benne is van a könyvben.


A mostani Maffiaállam-könyv ezt az elméletet foglalja össze. Ezt már csak azért is állíthatom, mert a könyvbemutatón – többek csalódását kiváltva – kiderült, hogy ez a könyv nem egy vadiúj dolog, tulajdonképpen a Polip 1-2. bevezetőinek bővített kiadása.De már készül a Magyar polip 3., és hirtelen nem is tudjuk, mivel lehet az első kettőt felülmúlni.

Egy új könyvnél mindig megnézem az utolsó mondatokat, mert remek iránymutatást jelentenek. Most sincs ez másként.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere, a maffiaállam ugyan lelepleződött, de erejét még nem, legfeljebb a varázsát veszítette el. Ami jön: az erózió, az agónia, majd a bukás... De ez már egy másik történet.

Nagyjából a könyvbemutató is ebben a szellemben telt hétfő este. Csepeli György szociológus, szociálpszichológus például ilyeneket mondott, hogy „a polipbüró élén a keresztapa áll”, aki „a mag rendszerben”, meg hogy a magyar polip a „maffiaműködés és az állami működés szinergiája”.

Závada Pál író pedig egy hasonlattal világította meg, hogy miért fontos Magyar Bálint legújabbkori munkássága. Szerinte ugyanaz történik most, mint amikor a hatvanas években a Junoszty tévén a meccset adták, és szaggatottan, homályosan lehetett csak látni a játékosok mozgását, de a labdát nem. „Így nézzük a Fidesz-maffiaállam működését, nem látjuk a labdát, csak az irracionálisnak tűnő mozgásokat.” Magyar Bálint közelebbről megmutatta most, hogy ott van ám a labda.

A fasiszták legalább...

Magyar Bálint ezután részletesebben is beszélt a maffiaállam logikájáról. Szerinte ma a legnagyobb baj, hogy az ellenzék legitimálja ezt a rendszert. Az összes szakpolitikai kritika legitimál, vagy az olyan mondatok, hogy „a Fidesz nem jól képviseli a nemzeti érdeket”. Hiszen a Fidesz a saját érdekeit képviseli. És ezzel meg is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amely a jelenlegi baloldali szalonok slágertémája: a baloldali ellenzék szapulásához.

Magyar Bálint egyszer csak azt mondta, hogy

indulataim nincsenek a rendszerrel szemben, az ellenzékkel szemben vannak.

Szerinte ugyanis az ellenzék a lehető legrosszabbul viselkedik a jelenlegi helyzetben. A ballib kritika nem hajlandó tudomásul venni, hogy itt egy bűnszervezet működik, nem tud elvonatkozni a nyugati liberális demokráciáktól. Például a balliberális elit a legfelsőbb szintű lopásokról úgy beszél, mintha egy jól megszervezett bankrablásnál eltekintenénk a sofőr vagy a rendőrt figyelő ember szerepétől, asszisztálásától. Magyar szerint ma mindenki asszisztál Orbán rendszeréhez, a parlament, a NAV, az ügyészség, és egyenként persze joguk van azt tenni, amit tesznek, de „így együtt bűnszervezet”.

Magyar szerint az is súlyos tévedés, hogy az ellenzék idológiai alapon támadja Orbánékat. A rendszernek ugyanis nem az ideológia az alapja. „Mintha az olasz maffiát a lokálpatriotizmusból és a családszeretetből próbálnák levezetni” – sopánkodott Magyar, aki szerint éppen ezért hibás  a fasisztoid rendszerrel párhuzamba állítani. A fasiszták ideológiai alapon szerveződtek, a Fidesz viszont nem.

A Fideszt nem szabad lerasszistázni, lefasisztázni. Nem azért nem ad a cigánynak, mert cigány, mert gyűlöli, hanem mert nem tartozik hozzá.

Magyar szerint az Orbán-féle maffiaállam csak a saját „családhoz” tartozókat segíti, "lehet korrupt, volt kommunista, volt ügynök vagy áteshet a vak komondoron".

A gondolatrendszert beárnyékolták néha olyan, a közönség által felvetett zavaró kérdések, hogy „de ha ez tényleg egy maffiaállam, hogy lehet a Fidesznek ekkora tábora?”. Hiszen a legnépszerűbb párt ma Magyarországon, míg a maffiaállam-hívők ma talán kevesebben vannak, mint a PM. Magyar erre azt mondta, hogy a Fidesz érzelmi kötődést hozott létre (például a devizahitelesek kimentésével), és „egy  Újpest-drukkernek se lehet elmagyarázni, hogy inkább a Fradinak vagy a Barcelonának drukkoljon”.

Ha azt hiszik, hogy a bemutató végén megszületett a megoldás, csalódni fognak. Magyar is azt mondta, hogy a Nyugat nem old meg semmit a magyarok helyett, az EU nem fog komoly szankciókat hozni, nem zárja el a pénzcsapokat. Tehát nem tudni, mi lesz. Pontosan ugyanígy zárult a beszélgetés 1985-ben is – szólt oda az ismerősöm.

Majd együtt bezártuk az időkaput.