Ágnes
-1 °C
2 °C

Rétvári szerint minden sokkal jobb lesz

2015.06.01. 10:04

A felsőoktatási törvényben szabályozzák a gólyatáborok szervezését idén nyártól, mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában - írja az MTI.

Május közepén terjesztették be azt a módosítást, amely a felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert diákok közös táborozását teszi biztonságosabbá. Rétvári a részletekről elmondta, a módosításban tisztázták a hallgató és az egyetem jogviszonyát, a szervezeti és működési szabályzatokban (szmsz) ezentúl ki kell térni a gólyatáborok szervezésére is.

A gólyatábor szervezője személyesen felel a táborért, az ott megrendezett programokért. Ennek a szervezőnek a neve, telefonszáma nyilvános, ezeket az adatokat a rendezvényi felhívásban fel kell tüntetni, valamint az egyetem rendelkezésére is kell bocsátani.

A Somogyi Hírlap online kiadása tavaly augusztus 31-én írt arról, hogy két nappal korábban megerőszakoltak egy lányt egy fonyódligeti gólyatáborban, a rendőrség megerősítette az értesülést. A Kaposvári Járásbíróság szeptember 1-jén közölte, hogy elrendelte egy 38 éves budapesti férfi előzetes letartóztatását. Az ügyben szexuális erőszak bűntette miatt emeltek vádat, a per idén áprilisban kezdődött meg.

A fonyódligeti eset után egy másik, hasonló ügyre is fény derült. Az Index tavaly október 1-jén megjelent cikkében egy egyetemi hallgató lány számolt be az ellene - a fővárosi jogi kar gólyatáborában még 2013-ban - elkövetett nemi erőszakról.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere idén január 8-án munkacsoport létrehozását kezdeményezte a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a közös sajtótájékoztatón a felsőoktatási törvény módosítását javasolta.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft