Vádat emeltek az Index autóját üldöző markolós ellen

2015.06.01. 17:22

Foglalkoztatási körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette miatt vádat emeletek a cikói hulladéktározó egyik alkalmazottja ellen, aki tavaly szeptemberben egy munkagéppel támadt az Index stábjára.

10660312 10152656542704361 584081428348217642 n x

Az Index Hadházy Ákos szekszárdi önkormányzati képviselő társaságában a tározó környezetszennyező működéséről készített videót, ezért gépkocsival behajtottunk az önkormányzati tulajdonban lévő hulladékgazdálkodási cég területére. Hadházy korábban többször is megpróbált bemenni, de a telep vezetése megtagadta az engedélyt.

Éppen a telepen uralkodó állapotokról készültek a felvételek, amikor az egyik alkalmazott egy JCB-markolóval nagy sebességgel közelített az autóhoz, majd üldözőbe vette a kocsit, miközben az acél tolólap alig egy méterre volt az autó hátuljától. A munkagép sofőrje a ráirányuló kamerákat látva végül leállt, visszafordult, és a markolóval eltorlaszolta a telep bejáratát.

A bonyhádi rendőrség decemberben arról értesítette az akció, majd azt követő „túszul ejtés” miatt feljelentést tevő Hadházyt, hogy bűncselekmény hiányában megszünteti a nyomozást. Egy hónap múlva azonban, miután az RTL Klub Híradója is foglalkozott az esettel, megváltoztatták a véleményüket, és tovább folytatták a vizsgálatot. Így végül M. Károlynak, a markoló vezetőjének bíróságon kell felelnie az újságírók és a politikus veszélyeztetése miatt.

A rendőrség viszont a majd öt hónapos hosszabbítás során sem vizsgálta ki, milyen szerepe volt az ügyben a tulajdonosi jogokat gyakorló szekszárdi önkormányzat polgármesterének és helyettesének.

A rendőrök bekérték a hulladéktározó dolgozóinak és az azt üzemeltető cég vezetőjének híváslistáját, amiből kiderül, hogy a megjelenésünk után komoly telefonálgatás kezdődött. A kft. vezetője szinte azonnal felhívta Ács Rezsőt, Szekszárd akkori alpolgármesterét, Tolna és Baranya megye regionális hulladékgazdálkodási társulásának irányítóját. Ács számán azonban több próbálkozás után is csak a rögzítő jelentkezett, vele csak később tudott beszélni, ezért a cégvezető Horváth István szekszárdi polgármestert kereste, akivel aztán másfél percet konzultált.

A listából kiderül, hogy újabb 2 perccel később a cégvezető már a rendőrséget hívta a bejelentő vonalon, beszámolt a behatoló autóról, és azt kérte, hogy a hatóság kobozza el a tározó területén készült videofelvételeket.

A nyomozati aktákat a májusi – második – lezárás előtt ismét átnézhette Hadházy Ákos, aki rögtön indítványozta, hogy a telefonlisták alapján hallgassák meg a két fideszes politikust is, miről beszéltek a cégvezetővel. A rendőrség azonban egy nap alatt elutasította az indítványt, arra hivatkozva, hogy Horváthnak és Ácsnak nem volt direkt ráhatása az eseményekre, hiszen ők nem beszéltek a gyanúsítottal, azaz a munkagép vezetőjével.

Megkerestük Horváth Istvánt, aki azt mondta, a cégvezető azért kért tanácsot tőle, mert nem tudta eldönteni, hogy mi tegyenek az telepre engedély nélkül behatoló autóval. Horváth elmondta, hogy a markolós üldözésről csak később a sajtóból értesült, ő azt tanácsolta, hogy forduljanak a rendőrséghez.