Alfréd
-2 °C
2 °C

100 ezer forintos bírságot kapott a Magyar Gárda kapitánya

2015.06.02. 10:37

Nem jogerősen 100-100 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta a Kalocsai Járásbíróság az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitányát és helyettesét - írta a Baon.hu. A vádlottakat társtettesként elkövetett egyesülési joggal való visszaélésben mondta ki bűnösnek a bíróság.

járásbíróság az ítéletében megállapította, hogy a Fővárosi Bíróság 2009. július 2-án jogerőre emelkedett határozatával feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. 2009. július 11-én Budapesten újjászerveződött a feloszlott egyesület, mint Új Magyar Gárda Mozgalom. Ezen mozgalom tagjai 2013. március 2-án Solton az elsőrendű vádlottat országos főkapitánnyá, a másodrendű vádlottat pedig a helyettesévé választották. A vádlottak megválasztásáról több internetes portál, így az Index is beszámolt.

2013. augusztus 19-én az akasztói stadionban újoncokat is avattak – formaruhában és a mozgalom zászlaja, valamint a Szent Korona másolata előtt – a vádlottak részvétele mellett. Mindezen túl a másodrendű vádlott több eseményen is beszédet mondott a mozgalom képviselőjeként. A mozgalom – mely hierarchikusan felépített, szervezett struktúrával rendelkezik – a bírósági nyilvántartásban nem szerepel – mondta a szóvivő. 

A vádlottak tagadták a bűnösségüket. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és védőik pedig felmentés érdekében fellebbeztek.