Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Ezennel eltörölték a Ságvári iskola nevét

2015.06.02. 07:35

Döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) jelenleg Ságvári Endre nevét viselő gyakorló általános iskolájának és gimnáziumának összevonásáról.

Az új intézmény neve a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola lesz

- közölte a felsőoktatási intézmény szóvivője az MTI-vel.

Újszászi Ilona szerint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény a felsőoktatási intézmények gyakorló iskoláival kapcsolatos fenntartói jogosítványok közül - egyebek mellett - az iskolák nevének megállapításával, illetve átszervezésével kapcsolatos jogok gyakorlását közvetlenül az Emmi miniszterének hatáskörébe helyezi. 

A miniszter - a jogszabályokban rögzített előkészítést követően - döntött arról, hogy a korábbi SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola - az általános iskola beolvadásával - egyesül, és az így létrejövő intézmény elnevezése Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola lesz. Arról is határoztak, hogy az új intézményben támogatják a 6 és a 8 osztályos gimnáziumi képzés indítását. A döntésről a minisztérium levélben tájékoztatta az SZTE vezetését.

Az egyetem szenátusa hétfőn elfogadta a létrejövő új intézmény alapító okiratát, amely szeptember 1-jén lép hatályba - áll a közleményben.

 Korábban többen  a kormányt alaposan kiosztó  nyílt levelekkel, és  több száz fős fáklyás felvonulással tiltakoztak  a Ságvári név elvétele ellen. Hiába.