Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Megfeledkeztek Andy Vajna átvilágításáról

HUS 8531
2015.06.02. 07:27

Andrew G. Vajna kormánybiztos nemzetbiztonsági átvilágítása folyamatban van – válaszolta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az LMP-s Szél Bernadett írásbeli kérdésére.

A Népszabadság azt írja, hogy feszített tempójúnak semmiképp sem nevezhető az ellenőrzés, hiszen a producer 2011 óta lát el kormányzati megbízást.

Az LMP társelnöke azért érdeklődött Vajna átvilágításáról, mert információja szerint elmaradt a filmiparfejlesztés felelősének átvilágítása. Szél szerint ráadásul "a producer érdekeltségei mögött terebélyes, offshore-vállalkozásokkal teletűzdelt cégháló található, ami megkérdőjelezi, hogy a kormánybiztos megfelel-e a szükséges biztonsági feltételeknek". Ismert, hogy a producer főként a kaszinóbizniszben érdekelt, öt fővárosi játékterem üzemeltetésére nyert jogot.

Vajnát 2011. január 1-jével nevezte ki a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztosnak Orbán Viktor. Az egy évre szóló megbízást lejártakor határozatlan idejűre változtatták. 

Bár a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény – amire Szél hivatkozik – csak 2014 januárja óta sorolja fel tételesen, kiket kell átvilágítani, a kormánybiztosok ellenőrzése korábban is kötelező volt. 2011-ben egy közigazgatási és igazságügyi minisztériumi rendelet írta elő a legszigorúbb, C típusú átvilágítást a kormánybiztosoknak - írta a Népszabadság.