Győr megmenekült, a Ságvárit összevonják

2015.06.02. 10:45 Módosítva: 2015.06.02. 15:58

Ahogy azt április végén megírtuk, az Emmi országszerte 9 gyakorlóiskola fenntartását akarta átvenni a felsőoktatási intézményektől, köztük a Nyugat-magyarországi Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskoláját is.

A tiltakozó akció már a hír kiszivárgásakor elindult, a szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek és a Facebookon indítottak tiltakozó akciót. Az egyetem rektorhelyettese pedig úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy ragaszkodnak a gyakorlóiskolához, az egyetem mindenképpen szeretné megtartani az intézményt, hiszen a pedagógusképzés fontos szakmai műhelyéről van szó.  A Kisalföld most azt írja, hogy megszületett a döntés, a város egyik legjobb általános iskolája megmaradhat az egyetem fenntartásában.

Ugyanakkor az NYME egy másik gyakorlóiskolája, a soproni Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola elfogadta a Klik által felkínált lehetőséget, és a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működik majd tovább. A soproni erdészeti szakközépiskola átvételéről a következő hetekben állapodik meg az egyetem és a minisztérium. 

Frissítés: Rajtuk kívül további 7 iskoláról született döntés, jelentette be az Emmi kedd délután.

Összevonással az egyetemeké maradhat:

  • Debrecen: az Arany János Gyakorlóiskola, a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola és a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumot, amely a továbbiakban a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola nevet fogja viselni. Az egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma nem érintett az összevonásban, változatlan formában működik tovább.
  • Pécs: a Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola, az 1. számú Gyakorló Általános Iskola és Óvoda ezentúl a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Óvoda nevet fogja viselni.
  • Szeged: a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolájából és a Szegedi Tudomány Egyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumából jön létre a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. Így egy csapásra megoldódott a Ságvári névváltoztatásával kapcsolatos vita is.

A Klikhez kerül:

  • a bajai Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája
  • a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziuma
  • a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskolája
  • a jászberényi Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium

Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár kedden azt mondta, hogy az intézmények valamennyi pedagógus és nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott dolgozóját átveszik, a jelenlegi intézményvezetők a jogszabályok alapján kitöltik mandátumukat. A beiskolázási körzet nem változik, és további összevonás, átszervezés sem lesz.