Börtönbüntetésre ítéltek négy menekültet

2015.06.03. 14:57

Távollétükben 1 év 8 hónap - 1 év 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Járásbíróság egy afgán, egy gamiai, egy marokkói és egy elefántcsontparti állampolgárt, akik augusztus 17-én  rátámadtak a fegyveres őrökre a debreceni menekülttáborban.

Az ügy előzménye az volt, hogy 40-50 ember takarókkal és párnákkal a tábor udvarára vonult és közölték, hogy addig nem vonulnak vissza a körleteikbe, amíg nem tudják, miért vannak még mindig őrizetben. Az igazgató a házirend ellenére engedélyezte az udvar és a körletek közötti mozgást, de az őrizeteseket felháborította, hogy a kapun az őrök egyszerre csak két embert akartak átengedni.

A tiltakozók közül 20-25 ember a kaput az éjszaka folyamán többször a földre borította. A körletben több ablakot betörtek, lámpákat vertek le, és kidobtak a másodikról egy sörpadot is az udvarra, 900 ezer forintos kárt okozva.

A kidöntött kapu helyére hármas sorban álltak fel az őrök, akikre az egyik vádlott buzdítására a tömeg rátámadt, rugdosták, lökdösték, ütötték a biztonságiak pajzsát, az egyikőjük védősisakját is leverték. A nagy erőkkel kiérkező rendőrök végül elszeparálták a tömeget, gázspray-t vetettek be és hajnali 5-re visszaállították a rendet.

A támadók beazonosítása annak ellenére nehéz volt, hogy az eseményeket 29 kamera rögzítette, mivel ruhadarabokkal, lepedőkkel takarták el magukat. A felbujtóként vagy társtettesként elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakkal és garázdasággal vádoltak a rendőrségen és a bíró előtt is tagadták a bűncselekmény elkövetését. Miután négy hónapig tartó előzetes letartóztatásuk véget ért, nyomuk veszett és a februárban kiadott elfogatóparancs sem vezetett eredményre.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész és a kirendelt hat védő is 3 nap gondolkodási időt kért.