Orbán: Semmiféle utódlási mozgolódás nem zajlik a Fideszben

D KOS20150529006
2015.06.03. 07:06 Módosítva: 2015.06.03. 07:07
A miniszterelnök a Napi Gazdaságnak adott hosszú interjút, ahol beszélt a kormányzás ötévértékelőjén meghirdetett fordulatról, a szuverenitásról, a bevándorlásról, a Jobbikról, az euróbevezetés kérdéséről, Rogán Antalról, a Fideszen és a jobboldalon belüli történésekről is.

Nemzeti szuverenitás: magyarabb média kell

A miniszterelnök szerint ha "éppen senki nem akar minket megszállni", akkor is mindig érvényesíteni kell a politikában a "a nemzeti közösségünk életét tartósan meghatározó erőforrások fölötti rendelkezést". Ehhez képest szerinte kormánya számára - például a Jobbikkal szemben - a "stílus, szerethetőség, radikalizmus vagy rövid távú hasznossági érték" másodrangú.

Hogy Magyarország szuverénnek érezhesse magát, négy területen kell erős befolyással rendelkeznie:

  1. a bankszektorban, ahol Orbán szerint jól állunk, mert a magyar tulajdonrész aránya már meghaladja az ötven százalékot
  2. a médiában, "mert nem szuverén az az ország, ahol a közgondolkodást alakító eszközök többsége külföldi kézben van", a miniszterelnök szerint "itt állhatnánk jobban is". 
  3. az energiaszektor, ami "lassan már rendbe jön, és tovább javul majd",
  4. és a kereskedelem, különösen az élelmiszer-ipari kiskereskedelem, ahol "szintén távol van még a cél". 

Orbán az "internacionalista gyökerű" baloldalra utalva arról beszél, hogy "ezt a négy területet korábban egytől egyig átjátszották külföldi tulajdonba, így Magyarország szuverenitása csak államjogi természetű lehetett." 

Jöhet a polgári berendezkedés

A Napi Gazdaság kérdésére, miszerint ugye akkor végre a sokak által várt konszolidáció következik, a miniszterelnök nagyjából azt mondja el, amit az ötévértékelőn is:

Az erő megvolt, használtuk is, a választók felhatalmazása alapján, de nem lehet mindig az erő nyelvén beszélni. Nem lehet állandóan hadba hívni, segítségért mozgósítani egy egész országot.

Orbán világossá akarja tenni, hogy a küzdelem nem öncélú, hanem "a kiegyensúlyozott, derűs és sikeres Magyarországért folyik". Az eddigi kormányzás során megteremtették ennek az előfeltételeit, legalábbis közel járnak ahhoz a "politikai és társadalmi szerkezethez", ami hosszú távú gyarapodást tesz lehetővé. És ezt most már lehet konszolidálni. A szlogenek szintjén pedig ismét visszatér a polgár szó:

...jöhet a polgári berendezkedés. Mindenki léphet egyet előre.

A jobboldal meghasonlásról

A miniszterelnök a Fidesz támogatottságának csökkenését gyorsan elintézi azzal, hogy "a népszerűség hol fönn van, hol lenn, az emberek hol egyetértenek velünk, hol nem", de az ötévértékelőhöz hasonlóan most is beszél arról, hogy valamit rosszul is csinálnak:

Olyan pedig nincs, hogy ne hibázzunk, és a hibáknak azonnal megvannak a következményei.

A jobboldali értelmiség "meghasonlásáról" pedig gyakorlatilag azt állítja, hogy ők egyszerűen túlaggódják a dolgokat, mert ilyen a természetük. Orbán szerint "a jobboldali szellemi világ gondolkodó világ, a bibói felosztás szerint a „túlfeszült lényeglátó” kategóriába tartozik", amit pozitív minősítésnek tart és imponál neki. A jobboldali értelmiségben erős a szellemi radikalizmus, ami azt jelenti, hogy "a folyamatokat az utolsó utáni stációig végiggondolják":

Egy mai időközi választás elvesztésétől könnyedén el tudnak jutni a következő, évek múlva esedékes országgyűlési választás elvesztésének víziójáig.

Abban azért igazat ad nekik, hogy "minden apró részletre ügyelnünk kell", és számos példa van rá a történelemben, hogy "ha egyszer elrontunk valamit, nagyon hosszú időre pórul járunk".

Euróbevezetés

Az egyelőre nem lesz, "Magyarország, Csehország és különösen Lengyelország esetében a saját lábon állás ma versenyképes alternatíva."

Fideszen belüli mozgások

Ezt a kormányfő egy mondatban elintézi:

Nem leszek köztársasági elnök, nincs szó sem a visszavonulásomról, sem semmilyen esetleges európai szerepvállalásomról, semmiféle utódlási mozgolódás nem zajlik a Fideszben,

én pedig egészen biztosan maradok ennél a munkánál, és egészen addig fogom végezni, ameddig a választók felhatalmaznak rá."

Kormányátalakítás

Orbán szavai alapján minisztercserék nem nagyon várhatóak, államtitkárokat viszont le fog váltani. A gyakori kormányátalakítást, ami rá nem jellemző, a droghoz és az alkoholhoz hasonlítja:

ez olyan, mint a drog. Az ember úgy érzi, hogy jó lenne kissé könnyedebbé tenni az estéjét, jó lenne lelökni a terhet a válláról, és hajlamos a legegyszerűbbnek tűnő utat választani,

bevesz valami drogot, vagy megiszik egy egész üveg pálinkát, és legközelebb már nem is veszi észre, hogy automatikusan megint ezt a megoldást választja."

Hogy Rogán Antal lesz a politikai kabinetfőnöke, nem mondja ki, de azt igen, hogy "szükségem van olyan társakra is, akik a politikai munkában segítenek", és hogy "a lehetséges jelöltek sorában kétségkívül az első helyen áll Rogán Antal frakcióvezető úr". 

Jobbik, bevándorlás, multikulti

A jobbik veszélyes Magyarországra, de nem szabad ezt eltúlozni, és "majd elválik, pünkösdi lesz-e az ellenzéki oldalon megszerzett királyságuk". Azért veszélyesek, mert "folyamatos kísértést jelentenek, a legegyszerűbb megoldások előtti intellektuális fegyverletételt sugalmazzák", és a bajokra mindig azt az érvet hozzák fel, hogy "szabaduljunk meg ezektől, szabaduljunk meg azoktól, és akkor minden jobbra fordul".

És hogy akkor mi a különbség a Fidesz-kormány bevándorlóellenes kampánya és a Jobbik között? 

Mi nem akarunk megszabadulni senkitől, akik velünk élnek, csak nem akarunk ide beengedni másokat.

Végül a multikulturalizmusról is beszél a miniszterelnök, szerinte az a különböző civilizációk összekeveredését jelenti, ami teljesen más, mint hogy egy ország soknemzetiségű:

Magyarországnak soknemzetiségű gyökérzete és kulturális háttere van, de ez nem multikulturalizmus.

És Orbán mindent meg fog tenni, hogy Magyarországon ne is legyen multikulturalizmus:

"A multikulturalizmus a különböző civilizációs hátterű emberek együttélését, az iszlám, az ázsiai vallások és a kereszténység együttélését jelenti.

Mindent meg fogunk tenni azért, hogy Magyarország ettől megmeneküljön.

Szívesen látjuk a nem keresztény országokból érkező befektetőket, művészeket, tudósokat, de nem akarunk velük a nagy néptömegek szintjén összekeveredni."  • Hírek
  • Bankszámla