Áder: Politikai menekültek jöhetnek, gazdasági bevándorlók nem

2015.06.04. 17:01

Áder János szerint a politikai menekülteket be kell fogadni, azokat viszont, akik csak gazdasági okokból, a jobb megélhetés reményében szeretnének Európába jönni, inkább Európán kívül, a szülőföldjükön kell tartani – írja az MTI.

A köztársasági elnök csütörtökön olaszországi és szlovéniai első világháborús emlékhelyeket keresett fel. Itt mondta el újságírói kérdésre, hogy szerinte a csempészhajókon érkező menekültek ezreit fogadó Olaszország mellett Magyarország az illegális bevándorlás által az egyik legsúlyosabban érintett ország.

Az államfő elmondta, hogy tavaly év végén még kétezren kértek menedékjogot Magyarországon, ez a szám az idén már meghaladta az 50 ezret. Ha ez így folytatódik, Áder szerint ez a szám az év végére akár 100 ezerre is emelkedhet.

Áder János hangsúlyozta, hogy Magyarország álláspontja e kérdésben világos: a politikai menekülteket, a politikai okokból menedékjogot kérőket be kell fogadni, "azokat azonban, akik csak gazdasági okokból, csak a jobb megélhetés reményében szeretnének Európába jönni, azokat inkább Európán kívül, a szülőföldjükön kell tartani".

A köztársasági elnök ezzel a nyilatkozatával beszállt az utóbbi heteket itthon és Európában is tematizáló kérdésbe. Az EU éppen kvótarendszer bevezetésével igyekszik elosztani a bevándorlók által jelentett terhelést a tagországok között, mindeközben pedig a magyar kormány nemzeti konzultációval és bevándorlóellenes kampánnyal próbálja a saját álláspontjára hangolni a választókat.