Erzsébet
1 °C
4 °C

Bajnai Gordon igenis beperelhet egy Fidesz-szóvivőt

2015.06.05. 08:37
Bajnai Gordon Hoppál Péter Fidesz-szóvivőt perelte be még két évvel ezelőtt egy hamisnak tartott kijelentéséért. A bíróságok szerint a szóvivőt nem lehet perelni, csak a pártot. A Kúria most úgy döntött, bizony a szóvivő is perelhető.

A pártszóvivők a kijelentéseikért felelősek és perelhetőek. Ezt mondta ki nemrég a Kúria, amely Bajnai Gordon Hoppál Péter volt Fidesz-szóvivő, jelenlegi kulturális államtitkár ellen indított perében hozott döntést.

A volt miniszterelnök, az Együtt-PM akkori vezetője 2013-ban indított Hoppál Péter ellen személyiségi jogi pert, kért elégtételt és nem vagyoni kártérítést. Bajnai szerint a Fidesz szóvivője megsértette a jó hírnévhez való jogát, mert valótlanul állított több dolgot. Például hogy Bajnai megrendelésére "balhézott és tört-zúzott a Bajnai-gárda korábban a Fidesz székházánál", vagy hogy Bajnai ingatlanadót akar kivetni a nyugdíjasokra is.

Bajnai keresetét első fokon a pécsi törvényszék, majd másodfokon a pécsi ítélőtábla is elutasította. A bíróságok szerint Hoppál Péter nem a saját, hanem pártja álláspontját közvetítette, "hatáskörét nem lépte túl, ezért a felperes nem érvényesítheti igényét vele szemben". Ezeket a döntéseket semmisítette meg most a Kúria. 

A szóvivő nem felolvasógép

Az Index által megismert ítéletben az szerepel, hogy a Kúria nem ért egyet azzal, hogy

a szóvivő feladata nem lenne más, mint a mások által készített sajtóanyagok szolgai felolvasása.

A Kúria szerint a szóvivő, így az alperes Hoppál Péter is, "szuverén személyiség, saját gondolatokkal, meggyőző érvrendszerrel".

A Kúria emlékeztet arra, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem terjed ki a valótlan tények állítására, és fokozott felelősséggel kell erre figyelniük azoknak, akiknek hivatásszerű feladata a közvélemény tájékoztatása. Egy politikai párt szóvivője a Kúria szerint nyilvánvalóan "ebbe a körbe tartozik". 

A döntés azért fontos tehát, mert a Kúria kimondta, hogy egy szóvivő nem bújhat a pártja mögé, a kijelentéseiért vállalnia kell a jogi következményeket.

A Kúria emlékeztet arra, hogy más bíróságok hasonló ügyekben másképp döntöttek, és elítéltek szóvivőket. Korábban Kocsis Máté fideszes kommunikációs igazgatót és Zsigó Róbert Fidesz-szóvivőt is arra kötelezte a bíróság, hogy kérjen bocsánatot Bajnaitól. Kocsis a Fidesz-székház foglalásával, Zsigó pedig a Hajdú-Béttel kapcsolatban állított valótlant Bajnairól, ezért ítélte el őket a bíróság. Zsigó a Magyar Nemzet apróhirdetési oldalán, Kocsis pedig az MTI országos sajtószolgálatán keresztül kért bocsánatot pár hónappal ezelőtt.

A "Bajnai kontra Hoppál"-per tehát kezdődik elölről, a pécsi törvényszék szeptember 8-ra be is idézte a volt miniszterelnököt, illetve a most kulturális államtitkár Hoppál Pétert. Kell még tehát pár év, hogy megtudjuk, Hoppál  megsértette-e Bajnai a jó hírnevét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?