Bajnai Gordon igenis beperelhet egy Fidesz-szóvivőt

2015.06.05. 08:37
Bajnai Gordon Hoppál Péter Fidesz-szóvivőt perelte be még két évvel ezelőtt egy hamisnak tartott kijelentéséért. A bíróságok szerint a szóvivőt nem lehet perelni, csak a pártot. A Kúria most úgy döntött, bizony a szóvivő is perelhető.

A pártszóvivők a kijelentéseikért felelősek és perelhetőek. Ezt mondta ki nemrég a Kúria, amely Bajnai Gordon Hoppál Péter volt Fidesz-szóvivő, jelenlegi kulturális államtitkár ellen indított perében hozott döntést.

A volt miniszterelnök, az Együtt-PM akkori vezetője 2013-ban indított Hoppál Péter ellen személyiségi jogi pert, kért elégtételt és nem vagyoni kártérítést. Bajnai szerint a Fidesz szóvivője megsértette a jó hírnévhez való jogát, mert valótlanul állított több dolgot. Például hogy Bajnai megrendelésére "balhézott és tört-zúzott a Bajnai-gárda korábban a Fidesz székházánál", vagy hogy Bajnai ingatlanadót akar kivetni a nyugdíjasokra is.

Bajnai keresetét első fokon a pécsi törvényszék, majd másodfokon a pécsi ítélőtábla is elutasította. A bíróságok szerint Hoppál Péter nem a saját, hanem pártja álláspontját közvetítette, "hatáskörét nem lépte túl, ezért a felperes nem érvényesítheti igényét vele szemben". Ezeket a döntéseket semmisítette meg most a Kúria. 

A szóvivő nem felolvasógép

Az Index által megismert ítéletben az szerepel, hogy a Kúria nem ért egyet azzal, hogy

a szóvivő feladata nem lenne más, mint a mások által készített sajtóanyagok szolgai felolvasása.

A Kúria szerint a szóvivő, így az alperes Hoppál Péter is, "szuverén személyiség, saját gondolatokkal, meggyőző érvrendszerrel".

A Kúria emlékeztet arra, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem terjed ki a valótlan tények állítására, és fokozott felelősséggel kell erre figyelniük azoknak, akiknek hivatásszerű feladata a közvélemény tájékoztatása. Egy politikai párt szóvivője a Kúria szerint nyilvánvalóan "ebbe a körbe tartozik". 

A döntés azért fontos tehát, mert a Kúria kimondta, hogy egy szóvivő nem bújhat a pártja mögé, a kijelentéseiért vállalnia kell a jogi következményeket.

A Kúria emlékeztet arra, hogy más bíróságok hasonló ügyekben másképp döntöttek, és elítéltek szóvivőket. Korábban Kocsis Máté fideszes kommunikációs igazgatót és Zsigó Róbert Fidesz-szóvivőt is arra kötelezte a bíróság, hogy kérjen bocsánatot Bajnaitól. Kocsis a Fidesz-székház foglalásával, Zsigó pedig a Hajdú-Béttel kapcsolatban állított valótlant Bajnairól, ezért ítélte el őket a bíróság. Zsigó a Magyar Nemzet apróhirdetési oldalán, Kocsis pedig az MTI országos sajtószolgálatán keresztül kért bocsánatot pár hónappal ezelőtt.

A "Bajnai kontra Hoppál"-per tehát kezdődik elölről, a pécsi törvényszék szeptember 8-ra be is idézte a volt miniszterelnököt, illetve a most kulturális államtitkár Hoppál Pétert. Kell még tehát pár év, hogy megtudjuk, Hoppál  megsértette-e Bajnai a jó hírnevét.