Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Két hétre bezárják a Nyugati pályaudvart

2015.06.05. 12:01

Június 22-től két hétre bezár a Nyugati pályaudvar, mert halaszthatatlan  karbantartási és felújítási munkákat kell elvégezni nagyjából mindenütt: a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton, az utasperonokon és az állomásépületen.

A MÁV egy ideiglenes menetrendet vezet be, melyben a többi pályaudvar között dobja szét a járatokat. A Napi.hu megtudakolta a legfontosabbak változásokat:

  • A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza és a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza vonalon közlekedő „kör” Intercity (IC) vonatok, valamint a záhonyi IC vonatok Budapest-Nyugati pályaudvar helyett Zugló megállóhelyig közlekednek, és onnan is indulnak.
  • A Budapest-Nyugati–Záhony vonalon közlekedő gyorsvonatok Kőbánya-Kispestről indulnak, és oda érkeznek.
  • A Budapest-Nyugati–Vác–Szob és a Budapest–Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon közlekedő vonatok menetrendjét összevonják: a zónázó vonatok Rákospalotáig, a helyi vonatok Rákosrendezőig mennek csak el, nem a Nyugatiba. Lesznek azonban olyan vonatok is , amelyek a Dunakanyar felől csak Rákospalota-Újpestig, Cegléd felől pedig Zugló megállóhelyig közlekednek.
  • A Budapest-Nyugati–Veresegyház–Vác vasútvonalon közlekedő vonatok fővárosi végállomása ideiglenesen Rákospalota-Újpesten lesz.
  • A szegedi IC vonatok a Nyugati helyett Kelenföld állomásra érkeznek, és onnan indulnak Kőbánya-Kispest érintésével. A Kőbánya-Kispest-Székesfehérvár viszonylatú G43-as személyvonatok csak Kelenföld és Gárdony között közlekednek. A Kőbánya-Kispest–Tárnok közötti S36-as személyvonatok Kelenföld–Tárnok között járnak.
  • A Budapest-Nyugati–Lajosmizse vonalon eleve pályafelújítás lesz, így vonatok helyett vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat Kőbánya-Kispest és Ócsa között június 22-től augusztus 19-ig.