Kétezer forintot kap, aki megrongálja a bevándorlásellenes plakátokat

2015.06.06. 10:59

"Vérdíjat" tűz ki a kormány bevándorlásellenes plakátjaira az Európai Baloldal-MMP2006 nevű párt. Vajnai Attila elnök, aki korábban a Munkáspárt tagja volt, és a vörös csillagos perekről lett országosan ismert, azt mondta az Indexnek:

kétezer forintot kap, aki olvashatatlanná tesz, feliratoz vagy letép egy ilyen óriásplakátot.

A pártelnök azt ígérte, létrehoz egy alapot, amelybe adakozni lehet, és ebből finanszírozza majd az akciót. Ő maga milliós nagyságrenddel tud hozzájárulni az alaphoz, hiszen több ezer eurót ítélt meg neki a vörös csillag-ügyben a Strasbourg-i bíróság, és szerinte nem cél erre fordítani a kártérítést.

Vajnaiék a beküldött fotók alapján ellenőrizni fogják, hogy tényleg feliratozták vagy letépték-e a plakátot, és ezután kaphatja meg a kétezer forintot az elkövető. Vajnai azt ígéri, hogy nem adják át a képeket a rendőrségnek, augusztusban kiállítást rendeznek majd belőlük.

Vajnainak azért támadt ez az ötlete a "politikai vérdíj" kitűzéséről, mert szerinte a kormány kampánya súlyosan sérti az alapvető emberi jogokat, ezért ez ellen fellépni kötelesség. Vajnai Che Guevarát idézte: "a legszebb szavak a tettek". Ha indul valahol rendőrségi eljárás, Vajnai szerint majd kiderül, hogy ez rongálás, vagy csak "az állampolgári kötelesség teljesítése".