Lezárhatják a déli határt a bevándorlók előtt

2015.06.06. 11:30 Módosítva: 2015.06.06. 12:56
Feldolgozták a bevándorlásos nemzeti konzultáció első 200 ezer kérdőívét. Az emberek ezek alapján keményebb fellépést sürgetnek. A Fidesz vizsgálja, hogy lehet lezárni a déli határt a bevándorlók előtt, és azt is mérlegelik, hogy közmunkára fogják azokat, aki ide menekülnek.

A Fidesz-frakció vizsgálja, milyen törvényi és egyéb eszközökkel lehetne lezárni Magyarország déli határát a bevándorlótömegek előtt - írta a Napi Gazdaság

Feldolgozták ugyanis a  bevándorlással kapcsolatos első konzultációs kérdőíveket. A lap értesült is az eredményről: a válaszadók elsöprő többsége ellenzi a gazdasági bevándorlást, és szigorú intézkedéseket vár a kormányzattól. Az utóbbi egy hét alatt amúgy megduplázódott, 400 ezerre emelkedett a visszaküldött kérdőívek száma.

Egy ország legelemibb joga, hogy eldöntse, kit enged be a határain – mondta a bevándorlással kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy azok, akik Szerbián keresztül Magyarországra érkeztek, javarészt Görögországnál léptek be az EU területére. 

A Napi Gazdaság információi szerint a nemzeti konzultáció eredményei alapján a Fidesz-frakció még a nyári törvényhozási szünet előtt lépni kíván a bevándorlás ügyében. Ennek központi eleme lesz a déli határ lezárása, amely a délről és keletről Európába igyekvő menekültek és migránsok bevett útvonalának egyik legfontosabb állomása - írta a lap.

Keményebb fellépést várnak

A Napi Gazdaséág cikkének megjelenése után tartott tájékoztatót Kovács Zoltán kormányszóvivő. Azt mondta, eddig 400 ezren küldték vissza a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció kérdőívét, amiből több mint 200 ezret már fel is dolgoztak.

Ezekből az látszik, hogy a nagy többség határozottabb, keményebb fellépést vár Magyarországtól és az Európai Uniótól bevándorlásügyben.

Kovács Zoltán közölte: az eddigi válaszadók 90 százaléka támogatja, hogy szigorúbb legyen a szabályozás a Magyarországra illegálisan érkezőkkel kapcsolatban. Azzal pedig a válaszolók több mint 90 százaléka ért egyet, hogy az esetleg felmerülő munkaerő- és népesedési kérdéseket ne bevándorlással, ne a migráció engedélyezésével, hanem családtámogatási eszközökkel oldják meg - tájékoztatott a szóvivő.

Azzal kapcsolatban, hogy a Napi Gazdaság online kiadásában szombaton megjelent információ szerint lezárhatják az ország déli határát a bevándorlók előtt, a kormányszóvivő úgy fogalmazott: "bízunk a legjobban, de készülünk a legrosszabbra is". Megjegyezte, az unióban szoktak élni a határőrizet visszaállításának jogával. "A magyar kormánynak minden lehetőséget meg kell vizsgálnia" - közölte, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy mást jelenleg nem áll módjában mondani, mert "nincs még az a helyzet, illetve ilyen lépést - az én tudomásommal - semmiképpen nem terveztünk azonnalra".

Kovács nem fejtette ki tehát, pontosan mit jelent a déli határ lezárása, a schengeni egyezmény miatt amúgy is erős ott az ellenőrzés, és nem járkálhat át ott senki most sem.

Közmunkára fogják őket

Az  Origo azt írta , hogy Kovács azt is mondta, hogy a  kormány vizsgálja a lehetőségét, miként lehetne megoldani, hogy a Magyarországra érkező bevándorlókat is bevonják a közmunkaprogramba. Kovács Zoltán szerint erre már jó és működő példát láthatunk Olaszországban is.

A bevándorlásról szóló, már zajló plakátkampányról és egyes hirdetések megrongálásáról Kovács Zoltán azt mondta: a plakátrongálás szabálysértésnek minősül, ezért azt várják, hogy az illetékes hatóságok fogják el a rongálókat.