Gyurcsány elárulta, mit szokott válaszolni neki Orbán, amikor ráköszön a folyosón

2015.06.07. 22:57 Módosítva: 2015.06.07. 23:42

Újabb adagot kaphattunk az emberarcú Gyurcsány Ferencből, akit a TV2-n24 órára összezártak Friderikusz Sándorral. A piros tornacipőben lazázó Gyurcsányt persze Orbán Viktorról is kérdezte Friderikusz.

Az alapkérdés az volt, normális dolog-e, hogy egy ország politikája 15 éve azért topog egy helyben, mert az erők azon forgácsolódnak szét, hogyan lője szét az egyik oldal a másik oldal vezetőjét.

1
Fotó: T

Gyurcsány szerint Orbán nagyon tehetséges: "Nem gondolom, hogy képességeknek lenne híján, hanem bizonyosfajta tartásnak van híján". A DK elnöke szerint Orbán "a jó és a rossz közötti választás tekintetében folyamatosan eltéved, eltévedt saját dolgait és az ország dolgait tekintve egyaránt".

Gyurcsány azt mondta, ha rajta múlna, megpróbálna szóba állni Orbánnal, de ez nem könnyű dolog. Soha nem találkoztak négyszemközt, pedig Gyurcsány 2008-ban miniszterelnökként kezdeményezett egy találkozót a Fidesz elnökével.

2008 decemberében a költségvetés elfogadása után ugyanis már látszott, hogy az ország nem megy csődbe, és a kormány sem fog megbukni. Gyurcsány állítólag arról akart beszélni Orbánnal, hogy az ország érdekében a ciklusból hátralévő másfél évben legyen viszonylagos nyugalom, hiszen Orbán érdeke is, hogy egy működő országot vegyen át.

Gyurcsány állítása szerint két napig hívogatta Orbánt, de amikor Orbán végre felvette, "nem fogom megmondani azt a gorombaságot, amit a telefonban elmondott". Gyurcsány azt mondta: ő nem mint miniszterelnök, hanem mint ember kérte ki magának, hogy bárki ilyen hangon beszéljen egy másik emberrel.

A viszonyuk azóta se lett jobb. Ha mostanában szembetalálkoznak a Parlament folyosóján, Gyurcsány illendően köszönni szokott azzal, hogy "Jó napot, miniszterelnök úr!".

Mi erre a fogadjisten? Orbán válasza általában szigorúan zárt szájjal a következő mormogás szokott lenni: 

- Mmm. Mm!