TASZ: Csak a plakátot, a keretet ne!

2015.06.08. 17:17

A Társaság a szabadságjogokért (TASZ) a Facebook-on állt ki munkatársa mellett, aki tegnap letépte a kormányzati kampány egyik bevándorlásellenes plakátját, majd önfeljelentést tett a rendőrségen. A jogvédő szervezet szerint ez a civil kurázsi jegyében fogant polgári engedetlenség: egy igazságtalan intézkedés ellen valaki azzal arányos válaszlépést tesz.

Az aktivistának a TASZ nyújt jogsegélyt, a szervezet egyben óvatosságra inti a plakátrongálást tervezők figyelmét: míg a 20 ezer forint értékű plakátok letépése csak szabálysértésnek, a 200 ezer forintba kerülő keret megrongálása bűncselekménynek minősül.

"Az önfeljelentés során érdemes elmondani, hogy a rongálás elismerése mellett tettedet polgári engedetlenségnek, politikai véleménynyilvánításnak tartod, álláspontod szerint tevékenységed nem veszélyes a társadalomra" – figyelmeztet a TASZ.

11426462 10206891739115780 512663748 n
Fotó: Kettős Mérce / blog.hu

A plakátok letépése az Eötvös Károly Intézet szerint is a polgári engedetlenség klasszikus esete, amikor az állampolgár erkölcsileg elutasítandó jognak szegül ellen. Sőt, mint közleményükben írják, "az állam nevében szólók véleménynyilvánítási szabadsága távolról sem korlátlan; a plakátok kihelyezése sérti minden ember egyenlő méltóságának alkotmányos követelményét, a diszkrimináció tilalmába ütközik", alaptörvény-ellenes, és szembe megy az állam nemzetközi szerződésekben foglalt kötelezettségeivel.

Az Intézet szerint a plakátrongáló aktivisták fogdába zárása jogtalan, mivel arra csak bűncselekmény elkövetésének gyanúja esetén van volna lehetőségük, márpedig itt arról nincs szó. Az, hogy a rendőrök az igazoltatás után először le akarták zárni az eljárásokat, majd mégis előállították a rongálókat, arra utal, hogy felsőbb utasításnak engedelmeskedtek.