Vasfüggönyt javasol a bevándorlók ellen a biztonságpolitikai szakértő

2015.06.08. 09:59 Módosítva: 2015.06.08. 10:01

A határon felhúzott szögesdrót is jelenthet egyfajta megoldást a menekültáradat megfékezésére – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 hétfő reggeli műsorában. Nógrádit azért kérdezték meg, mert a kormánypártok már vizsgálják, „hogyan, milyen törvényi és egyéb eszközzel lehetne lezárni Magyarország déli határát, amely a délről és keletről Európába igyekvő menekültek és migránsok bevett útvonalának egyik legfontosabb állomása”.

Nógrádi György azt mondta: amióta a bolgár–török határon felhúzták a szögesdrót kerítést, radikálisan csökkent Törökország felől a bevándorlás Bulgáriába, vagyis az Európai Unió területére.    

Szerinte nem véletlenül az egyik legfontosabb kérdés a G7 bajorországi tanácskozásán a bevándorlás. Most először mondták ki, hogy a bevándorlás megállítása érdekében rendet kell tenni végre Líbiában.    

Csak az elmúlt hétvégén 6 ezer embert mentettek ki a Földközi-tengerből, illetve 450-500 ezer ember vár arra Líbiában, hogy átvigyék Európába. Ezzel a tömeggel az Európai Unió már nem tud mit kezdeni, mondta Nógrádi.

A sokak által bojkottált nemzeti konzultáció első százezer visszaérkezett levele alapján a Fidesz-frakció már jó időben belengette, hogy még a nyári törvényhozási szünet előtt lépni kíván a bevándorlás ügyében. 

Míg tavaly egész évben 43 ezren léptek legálisan vagy illegálisan Magyarország területére, idén májusig több mint 50 ezer bevándorló érkezett, és az év végéig számuk akár a 100 ezret is elérheti. Ezen a hétvégén, péntektől vasárnapig összesen 1527 határ sértőt tartóztattak föl a rendőrök országszerte.

A legtöbb határsértőt, 325 külföldit vasárnap Csongrád megye déli részén fogták el, többségük Afganisztánból és Szíriából érkezett. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárás indult, négy esetben közokirat-hamisítás, kilenc gyanúsítottal szemben pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.