A Fidesz megemelné a kistelepülések polgármestereinek fizetését

2015.06.09. 22:30

Hat fideszes politikus - köztük a legismertebb a korábbi zuglói polgármester, Papcsák Ferenc - nyújtották be azt a törvénymódosító javaslatot, amely plusz jövedelmet biztosít a 1500 fő alatti települések vezetőinek, amiért megszervezik helyben a közmunkát. A javaslat úgy szúl, hogy az ezen lélekszám alatti falvak "jelentős részén", rendszeres feladatot jelent a polgármesterek számára a közmunka megszervezése, amelyet "anyagilag is szükséges elismerni". 

A Fidesz az önkormányzati törvény tavaly októberi módosításával jelentősen csökkentette a polgármesterek fizetését, mert számos önkormányzati feladatot átvett az állam.

Az Index áprilisban írt arról, hogy a kormánypárt növelné a tízezer főnél kisebb lélekszámú települések polgármestereinek fizetését, mert túlságosan lecsökkentették azt. Az ötlet a tapolcai választási vereség után merült fel, miután arról beszéltek a kormánypártban, hogy az időközi választási eredmények részben annak is betudhatóak, hogy a polgármesterek nem mozgósítottak eléggé. Már akkor azon gondolkodtak, milyen formában és mennyivel emeljék a béreket.