200 milliót kell visszaperkálni a Vizes Nyolcas építőjének

DMOHA20120303008
2015.06.11. 07:48
Éveken át 586 millióval tartozott Szentendrének, most már csak 386-nal fog a városi uszoda beruházó cége. A korábbi fideszes városvezetés nagyvonalúan eltekintett a Simon Péter vállalkozó tulajdonában álló QualiTeam-Consult Kft. tartozásainak behajtásától, az új polgármester mégis perre ment a korábbi meg nem fizetett lízingdíjak miatt. Az ítélet szerint 200 millió visszajár.

A szentendrei uszoda regényes történetében újabb fordulat állt be a napokban. A Vizes Nyolcas beruházójának 200 millió forintot vissza kell fizetnie a város kasszájába, holott az önkormányzat másfél éve még megszavazta, hogy eltekint a Quali-Team Consult Kft. tartozásainak behajtásától.

A Fővárosi Törvényszéken lefolytatott elsőfokú eljárás során a QualiTeam-Consult Kft. sem vitatta, hogy a uszodaberuházás banki lizingjének fizetési mulasztása miatt a városnak kellett 2013-ban kifizetni 586 millió forintot a Raiffeisen Banknak. Az ítélet szerint a korábban kötött szerződés alapján ebből 200 millió forintot kérhet vissza jogszerűen az önkormányzat.

A pénzbehajtási akció elindítása annak köszönhető, hogy a 2014 őszi önkormányzati választáson lecserélődött a fideszes vezetés.

A Verseghi-Nagy Miklós polgármester irányítása alatt álló önkormányzat februárban nyújtott be keresetet a Fővárosi Törvényszékre a bírósági a Simon Péter vállalkozó érdekeltségébe tartozó QualiTeam-Consult Kft.-vel szemben. A korábbi fideszes polgármester idején a város meg sem próbált komolyabb intézkedéseket tenni a félmilliárdos tétel visszaszerzéséért, sőt.

2013 decemberében a képviselő-testület elvetette a kft. elleni igényérvényesítését. Az időközben elhunyt Szebellédi István által készített szakértői jelentés szerint a szentendrei önkormányzat nem szerződésszerűen küldte ki a fizetési felszólításokat, illetve a lízingdíj befizetésére felszólító értesítések is elmaradtak, ezért nem is érdemes belevágni a 586 millió forint (plusz kamatok) behajtásába.

A városvezetés még 2005-ben határozott az uszoda felépítéséről, a szerződést 2006-ban kötötte meg a Raiffeisen Bankkal, és a magánbefektetőként jelentkező QualiTeam-Consult Kft.-vel. A céget és az egész építkezést a városban közismert vállalkozó Simon Péter irányította. Simon annak idején mindössze telket kért a várostól, cserébe a cég 30 százalékát át is adta a városnak. 3 milliárd hitelt vett fel a Raiffeisentől, amelyért a város készfizető kezességet vállalt.

Az építkezés magánberuházásként zajlott, mindent Simonék intéztek, közbeszerzés sem volt. Aztán röviddel az átadás után Simon közölte, elcserélné a várossal a tulajdoni arányokat, megelégedne 30 százalékkal, a városé lenne 70 százalék. Szentendre belement, pedig tudták - hogy a lízing és a működési veszteségeket a tulajdonosi arányban kell majd kipótolni. Később Simon nagyvonalúan jelezte - ekkor már milliókat követeltek tőle - 1 forintért megválna 30 százalékos részétől is. A városnak dönteie kellett, hogy bezárja az uszodát, vagy az adósságokkal együtt átveszi.

A város 2014-ben került igazán nehéz helyzetbe, mert a nyakában volt a cégtől örökölt adósság, a kormány viszont sok más fideszes önkormányzattal ellentétben nem volt hajlandó átvállalni Szentendre 1,3 milliárdos tartozásállományát.